2/12
Hlavné výhody a netradičné spôsoby využitia tepelných čerpadiel - poznáte ich?

Hlavné výhody a netradičné spôsoby využitia tepelných čerpadiel - poznáte ich?

2. prosince 2020 v 00.00 , Domy

Tepelné čerpadlá vyrábajú teplo z energie, ktoré je v dostatočnom množstve zdarma po celom Slovensku. Zároveň, tento zdroj tepla je veľmi spoľahlivý a možno u neho očakávať životnosť v poriadku desiatok rokov. Na západ od našich hraníc už nájdeme krajiny, v ktorých sú tepelné čerpadlá pri novostavbách zdrojom tepla číslo jedna, podobne by to malo byť v budúcnosti aj na Slovensku.

Dostatok tepla bez ohľadu na aktuálne poveternostné podmienky, nenáročnosť na umiestnenie a vysoký výkon, to sú hlavné výhody, ktoré tepelným čerpadlám doslova pripravujú cestu k úspechu. Tepelné čerpadlá tak nájdete aj pri netradičných projektoch typu:

  • Veľkokapacitných tepelných čerpadiel, ktoré vyrába teplo z nadbytočnej elektrickej energie generovanej veternými elektrárňami v Nemecku. Najväčšia ekonomika Európy tak rieši pálčivý problém s previsom ponuky elektrickej energie, kedy z nej pomocou tepelných čerpadiel veľmi efektívne vyrába teplo.
  • Veľkých geotermálnych tepelných čerpadiel umiestnených na hladine ľadovcových jazier vo Švajčiarsku, keď táto alpská krajina rieši pomocou tepelných čerpadiel problémy s nízkym výkonom vodných elektrární a rastúcou cenou energií dovážaných z Nemecka.
  • Tepelných čerpadiel umiestnených v podzemí veľkých miest, kde potom dodávajú teplo celým mestským štvrtiam.

Domácnosti v tuzemsku i zahraničí na tepelných čerpadlách oceňujú vysokú efektivitu prevádzky, ktorá násobne prevyšuje efektivitu kotlov na tuhé palivá, rovnako ako prívetivosť k životnému prostrediu a bezobslužná prevádzka. Skúsenosti z posledných cca 50 rokov (k prvému masívnemu rozšíreniu tepelných čerpadiel došlo v 70. rokoch minulého storočia) potom dokazujú, že tepelné čerpadlá dokážu spoľahlivo fungovať vo všetkých klimatických pásmach a tuzemské zimy pre nich nie sú neprekonateľnú výzvou.

Ak teda hľadáte nový zdroj tepla pre vašu súčasnú nehnuteľnosť či pre novostavbu, zaujímajte sa o výhody, ktoré vám ponúkajú tepelné čerpadlá. Svoj zámer obstarania nového zdroja tepla konzultujte ideálne s predajcom, kto­rý:

  • má vo svojej ponuke viac typov tepelných čerpadiel,
  • má skúsenosti s predajom, inštaláciou a prevádzkou tepelného čerpadla pri nehnuteľnosti podobnej tej vašej,
  • má v ponuke tepelné čerpadlá, ktorých spoľahlivosť preveril nezávislý skúšobný ústav, tj. tepelné čerpadlo získalo ocenenie Európska kvalita Q.

Jednoduchého sprievodcu výberom tepelných čerpadiel nájdete napr. na tejto stránke spoločnosti IVT s.r.o., ktorá na Slovensku predáva, inštaluje a poskytuje servis švédska tepelné čerpadlá značky IVT, pozri https://www.ivt.sk/…eho-cerpadla.

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS