20/1
Papierové lustre Lumíra: Česká kolekcia retro svietidiel

Papierové lustre Lumíra: Česká kolekcia retro svietidiel

20. ledna 2012 v 07.00 , Svietidlá

Sponzorované odkazy

Na stránkach Homemag.sk sa českým dizajnérom a výrobcom nábytku či bytových doplnkov venujeme, ale určite nie v takej miere, ako by sme si sami priali. Tento článok má ambíciu daný nedostatok aspoň čiastočne napraviť. Ostatne v tomto prípade sme sa nemuseli rozhodovať príliš dlho, kolekcia papierových lustrov českej návrhárky a umelkyne Ireny Vlachovo totiž hovorí sama za seba.

Irenu Vlachovo možno poznáte z hudobného projektu Epy Epy, ale my si kladieme za cieľ zoznámiť našich čitateľov predovšetkým s jej návrhárskou stránkou. Tú ideálne vyjadruje práve jej kolekcia papierových lustrov Lumíra, pričom tento názov, ako asi tušíte, vznikol kombináciou krstného mena dizajnérky s latinským výrazom pre svetlo, tj. lumir. Papierové lustre Lumíra pôsobia nevšedne a povedome zároveň. Inými slovami, jedná sa o perfektne zvládnuté pretavenia inšpirácie niekdajšími produktmi so súčasnými požiadavkami v oblasti dizajnu, prečo sa vžilo jednoslovné označenie – retro.

O svietidlách Lumíra podrobnejšie

Sortiment Lumíra pozostáva z bezmála tridsiatich jednotlivých modelov, ktoré originálnym spôsobom pracujú s najrôznejšími geometrickými útvarmi, od kruhov po obdĺžniky. Za obzvlášť vydarené považujeme farbami žiariace papierové lustre, ktoré pôsobia neuveriteľne hravo a zábavne. V prípade, keď dominuje jedna farba alebo farby tmavých odtieňov, lustre evokujú skôr elegantné poňatie, ktoré sa výborne bude hodiť na formálne založené miesta. Naším horúcim tipom sú potom papierové lustre Lumíra inšpirujúce sa v bowlingovej guli.

Lustre sú dotvorené do svojej úplnosti, jednak textilnou šnúrou, respektíve elektrickou šnúrou s textilným opletom, jednak príslušenstvom v podobe keramickej objímky na žiarovku a originálnym papierovým kolieskom Lumíra pre jednoduché zavesenie. Na záver dodajme, že súčasťou značky Lumíra nie sú len lustre, ale tiež i stojacie lampy, ktoré nepochybne zaujmú rovnako ako spomínané papierové lustre.

zdroj: http://www.lumira22.cz , http://codemode.cz/3622/lumira/

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS