14/5
Tugendhat zdobí precízna práca znojemského Laufen

Tugendhat zdobí precízna práca znojemského Laufen

14. května 2012 v 07.00 , Slávne domy a vily

Sponzorované odkazy

Dvere brnianskej funkcionalistickej vily Tugendhat sa po rozsiahlej rekonštrukcii opäť otvorili verejnosti. Skupina popredných architektov si vytýčila spoločný cieľ, a to repliky dotiahnuté do posledných detailov a maximálnu autentickosť priestorov. Výzvy sa veľmi vydarene ujala aj znojemská keramička Laufen pod dohľadom dizajnéra Daniela Piršča.

Celý priebeh rekonštrukcie kúpeľne sťažoval nedostatok pôvodného vybavenia. Predlohami replík sa tak stali reálne fotografie umývadiel z nemeckých archívov, súkromný dobový bidet brnenského reštaurátora, či záchod a dvojitá výlevka zo zbierky magistrátu mesta Brna.

„Všetky fyzické predlohy sme oskenovali a vytvorili z nich modely pre výrobu liacich foriem. Bohužiaľ sa nepodarilo dohľadať fyzickú predlohu pre jedno z umývadiel, pri jeho výrobe sme využili 3D technológiu,“ vysvetľuje dizajnér Piršč. Na zhotovenie finálnych odliatkov, rovnako ako na celý proces výroby, dohliadali skúsení majstri znojemského Laufen. „Za skvelú prácu im patrí veľká vďaka,“ dodáva Daniel Piršč.

V snahe o maximálnu autentickosť a bezchybný vzhľad bol kladený veľký dôraz na technologické riešenia. „Nebolo napríklad jednoduché zladiť odtieň glazúry umývadiel a obkladov kúpeľní vzhľadom na skutočnosť, že farba na dennom svetle vyzerá inak, než pri umelom osvetlení,“ vysvetľuje dizajnér Piršč.

Vybavenie kúpeľní vily Tugendhat spĺňa funkčné aj estetické nároky dnešnej doby. „Je až neuveriteľné, ako priaznivo na človeka jednotlivé kusy pôsobia. Stále sú nadčasové a v istom zmysle moderné,“ dodáva dizajnér.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS