16/1
Kreslo Barcelona

Kreslo Barcelona

16. ledna 2014 v 07.45 , Kreslá a sedacie súpravy

Sponzorované odkazy

História

Doslova legendárne kreslo, s ktorého históriou sa môže merať len málo iných modelov. Jeho vznik sa datuje do roku 1929, kedy sa konala Medzinárodná výstava v Barcelone, ktorej sa zúčastnilo aj Nemecko. Práve pre ich pavilón navrhol dizajnér Ludwig Mies van der Rohe tento skvost, ktorý je k videniu v nemenej známej vile Tugendhat v Brne.

Možno si hovoríte, prečo som v úvode použil slovo legendárny, keď sa na svetových výstavách museli objaviť stovky kresiel. Máte pravdu, avšak práve kreslo Barcelona ovplyvnilo celú modernú „architektúru“ a to nielen v odbore nábytkárskom. Vďaka svojej až geniálnej jednoduchosti, primitívnej konštrukcii, ktorú by doma zvládol zostrojiť aj priemerne zdatný kutil a určitému kúzlu, ktoré z neho už na prvý pohľad vyžaruje, zaujal tento majstrovský kúsok dizajnérov celého sveta natoľko, že sa z neho stal akýsi vzor pre nasledujúce desaťročia, ktorý sa nikto neodvážil narušiť. Celá táto etapa vyvrcholila roku 1977, kedy kreslo získalo prestížnu cenu Múzea Moderného umenia.

Konštrukcia

Kreslo Barcelona je klasickým predstaviteľom funkcionalistického nábytku v luxusnom prevedení. Už v roku 1953 získala výhradné právo na jeho výrobu firma Knoll, avšak aj na českom trhu sa u mnohých výrobcov objavuje s ľahko pozmeneným dizajnom. Na trhu ho nájdete v dvoch farebných prevedeniach – biela a čierna koža. Možno požiadať aj o chrómovanú konštrukciu, ktorá nie je štandardne použitá. Konštrukcia je v podstate prvým luxusným prvkom kresla; je leštená ručne. Niečo podobné platí aj u koženého poťahu, ktorý je tiež ručne zhotovený. Taký Rolls Royce v kategórii nábytku. Ako už som naznačil, sedačka je potiahnutá pravou kožu, čo tiež pridáva na luxuse. Už sám tvorca vyhlásil: „Ide o kreslo pre tú najdokonalejšiu relaxáciu.“ V súčasnosti je už k nemu dodávaná aj podnožka v rovnakom dizajne pre maximálny komfort.

Zaobstarať sa dá v podstate v dvoch cenových reláciách. Ak túžite po originálnom prevedení spoločnosti Knoll, pripravte sa, že cena určite nepôjde pod 1600 €. Ak vám stačí kópia, dá sa zohnať už od 700 €. Aj to je na kreslo do obývačky veľmi veľká suma, ale nehovoríme tu o len tak nejakom kuse nábytku. U najluxusnejšieho modelu kresla s osemdesiatročnou históriou to jednoducho inak nejde.

zdroj: http://www.knoll.com/

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS