25/1
Prietokový ohrievač vody

Prietokový ohrievač vody

25. ledna 2013 v 07.00 , Kuchyne , Kúpeľne

Sponzorované odkazy

Bez teplej vody si dnes dokáže len málokto z nás predstaviť každodenný život. Kúpeme sa, umývame riad, perieme bielizeň… Všetko automaticky bez väčšieho rozmýšľania. Najčastejšie sa stretávame v našich domácnostiach s centrálnym ohrevom, ale najmä na chatách či v starších domoch a bytoch sa stretávame s využitím bojlerov a prietokových ohrievačov vody. Všetko má svoje výhody a nevýhody, a tak sa poďme bližšie na prietokové ohrievače vody pozrieť.

Rozlišujeme dva typy prietokových ohrievačov – plynové (karma) a elektrické (napojené priamo do vodovodnej sústavy). Plynové ohrievače majú vyššie obstarávacie náklady, je im potrebné zabezpečiť pravidelné revízie a aj ich účinnosť nie je práve porovnateľná s účinnosťou elektrických ohrievačov. Tie sú preto reálnejšou variantou.

Prietokový ohrievač versus bojler

Ak sa rozhodujete medzi bojlerom a prietokovým ohrievačom, mali by ste zvážiť niekoľko faktorov. Prietokový ohrievač ohrieva vodu pri jej priamom prietoku, ale bojler uchováva už ohriatu vodu. Ak spotrebujeme väčšie množstvo vody v bojleri, môže sa nám ľahko stať, že budeme dlho čakať než sa opäť ohreje. Prietokový ohrievač nám naopak ponúka teplú vodu kedykoľvek potrebujeme. Navyše nevznikajú tepelné straty tak, ako v prípade využitia bojlera.

Ďalšou výhodou sú rozmery prietokového ohrievača. Môžeme vybrať veľkosť podľa našej potreby a umiestniť ohrievač do bezprostrednej blízkosti odberného miesta. Tak sa nám skráti vzdialenosť prietoku vody a šetrí stratu vody v súvislosti z odtáčením vody studenej.

Ak zvažujeme aj isté hygienické hľadisko, opäť sa prikloníme k prietokovému ohrievaču, lebo v bojleri tá istá voda chladne a zase sa ohrieva aj niekoľkokrát denne (podľa spotreby)

Elektrický prietokový ohrievač môže mať väčší alebo menší výkon a je potrebné spomenúť, že k jeho inštalácii je potrebný väčšinou samostatný elektrický prívod. Pred kúpou sa v každom prípade poraďte s odborníkom.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS