20/12
Interiérové ​​farby

Interiérové ​​farby

20. prosince 2013 v 06.00 , Bytové doplnky

Sponzorované odkazy

Kreatívna úprava stien patrí k najobľúbenejším a najčastejším prácam v dome aj v byte, ktorá prispieva k útulnosti a modernizácii daného interiéru. Farby pôsobia na každého z nás, vyvolávajú v nás emócie, pozitívne aj negatívne pocity a v niektorých prípadoch pôsobia aj na naše zdravie.

Farebné riešenie

Každá miestnosť domu či bytu vyžaduje iné farebné zladenie, ktoré závisí na využití daného interiéru. Pri výbere jednotlivých farieb majme na pamäti, že interiér bytu by mal byť predovšetkým harmonicky farebne zladený.

Červené farebné odtiene charakterizujú vášeň a emócie, stredne silné odtiene podporujú chuť do jedla a vytvárajú príjemnú pohodu, teda ich môžeme voliť do jedálenského kúta či kuchyne. Tmavšie farby, ktoré sa približujú odtieni bordó sú ideálnym riešením pre vstupné priestory a predsiene.

Biela farba je farba neutrálna, jednoduchá, ľahká a čistá, dobre vyniká vo všetkých miestnostiach. Biela farba začína zaznamenávať obrovský boom, v súčasnej dobe sa stala veľmi obľúbenou farbou, a to práve vďaka svojej neutralite a nenapodobiteľnej elegancii. Biela farba dokáže opticky zväčšiť priestor a veľmi efektne odrážať svetlo, preto by sme ju mali voliť do menších miestností či malometrážnych by­tov.

Farba žltá alebo tiež farba slnka, dokáže rozsvietiť celú miestnosť a zaplniť ju pozitívnou energiou. Charakteristickými rysmi žltej farby je teplo, svetlo, slnečnosť, veselosť a sympatickosť. Veľmi dobre pôsobí na ľudskú psychiku, ľahké odtiene dokážu upokojiť náš organizmus aj našu psychiku. Žlto vymaľované steny najlepšie vyniknú v detských izbách, voliť by sme však mali tlmenejšie odtiene.

Zelená farba evokuje prírodu, ekológiu, voľnosť a nádej, je symbolom vegetatívneho života, ktorý podporuje rast a rozvoj. Odtiene zelenej prinášajú do domu prírodu, dokážu upokojiť prostredie v domácnosti, navodiť priateľskú atmosféru a obnoviť odchádzajúcu energiu. Zelená farba sa bude najlepšie vynímať v pracovni alebo študovni, prípadne v izbe stredoškoláka či vysokoškoláka, pretože navodzuje pocit vysokej koncentrácie.

Modrá farba uvoľňuje a upokojuje myseľ, v izbách otvára priestor, pôsobí vecne, funkčne, usporiadane a voľne. Najčastejšie sa s modro vymaľovanými stenami stretávame v spálňach, pretože podľa psychológov dokáže odbúravať pocit samoty a opustenosti.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS