28/5
Kedy maľovať a ako vybrať farby?

Kedy maľovať a ako vybrať farby?

28. května 2014 v 00.00 , Design

Sponzorované odkazy

Väčšine ľudí sa do maľovania veľmi nechce, ale raz za čas je to jednoducho potrebné. Či už kvôli tomu, že vás farba na stenách omrzela alebo z dôvodov estetických.

Najlepší čas na maľovanie izby

Asi najlepšia možnosť je, keď si vymaľujete pred nasťahovaním. Využite toho, že vám nebude prekážať nábytok, obrazy, koberce a množstvo ďalších vecí, ktoré by ste museli premiestňovať, sťahovať či prekrývať plachtami.

Zlým typom nie je ani možnosť, vymaľovať pred sviatkami. Robí sa totiž tzv. veľké upratovanie. Je teda dobré najskôr vymaľovať a potom si po sebe pekne a od podlahy upratať. Budete mať vymaľované aj upratané v jednom.

Čo ale na maľovanie izieb potrebovať budete určite je čas. A to či si zaplatíte profesionála alebo sa rozhodnete vymaľovať sami. Maliara by ste totiž nemali nechávať samého. Je potrebné ho kontrolovať, či namiešal požadovaný odtieň a či je všetko podľa vašich predstáv.

Aké voliť farby?

Všeobecne sa vie, že farby majú rôzne účinky na psychiku človeka. Preto by sme mali premýšľať kde akú farbu zvolíme.

jedáleň v teplých farbách; zdroj: flickr.com/Mark J. Koperjedáleň v teplých farbách; zdroj: flickr.com/Mark J. Koper

Napríklad také teplé farby povzbudzujú fyzickú aktivitu, priamo podnecujú k činnosti. Patrí medzi ne červená, oranžová, fialová atď. Často sa objavujú v študovniach, detských izbách a pretože zvyšujú aj chuť k jedlu, tiež v jedálňach.

Naopak studené farby aktivitu tlmia, nabádajú k pasivite. Sú to zelená, tyrkysová, biela a ďalšie. Využitie nájdeme v kuchyniach či kúpeľniach.

Pokiaľ ide o veľkosť miestnosti, je dobré sa vyhnúť tmavým odtieňom v prípade malých miestností. Priestor sa totiž opticky ešte zmenší. Tmavé farby voľte len vo veľkých miestnostiach, tam vyzerajú dobre. Naopak malá miestnosť bude vždy vyzerať vzdušnejšie vo svetlejších farbách.

kuchyňa v studenej zelenej farbe; zdroj: flickr.com/S.kuchyňa v studenej zelenej farbe; zdroj: flickr.com/S.

Tipy pre vaše steny

Pri oblečení platí, že tmavá zužuje a svetlá rozširuje. U farieb je to úplne rovnaké. Horizontálne pruhy rozširujú (zväčšujú) a vertikálne predlžujú (zvyšujú). Jednofarebnú stenu môžete oživiť tapetami či samolepkami. Ak viete kresliť, môžete si na stenu vytvoriť niečo sami. Izba nemusí mať len jednu farbu. Ale vždy jedna musí byť dominantná, k nej môžete pridať ďalšie.

horizontálne pruhy; zdroj: flickr.com/Amanda Runyonhorizontálne pruhy; zdroj: flickr.com/Amanda Runyon

Úvodný obrázok: flickr.com/stickers fanastick

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS