20/1
Obliečky na postele - posteľné obliečky

Obliečky na postele - posteľné obliečky

20. ledna 2014 v 07.45 , Bytový textil

Sponzorované odkazy

Spánok je neoddeliteľnou súčasťou nášho života a patrí k veľmi obľúbeným ľudským činnostiam. Na základe štúdií sa zistilo, že človek prespí jednu tretinu svojho života, čo by nás malo motivovať k vysokej kultúre spania. K dôležitým faktorom, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu spánku, patrí výber kvalitných posteľných obliečok.

Výber obliečok

Výberu obliečok na postele venujme zvýšenú pozornosť, vyberajme obliečky z kvalitných, pevných materiálov, ktoré nám budú príjemné na dotyk. Zamerajme sa na obliečky z prírodných materiálov, ktoré disponujú vysokou savosťou, nepriťahujú prach, nešmýkajú z povrchu tela, sú vzdušné a stálofarebné. Z praktického hľadiska uprednostňujeme obliečky, ktoré sú vybavené zapínaním na zips, čím si uľahčíme prácu pri obliekaní a predídeme častému, samovoľnému rozopínaniu gombíkov.

Design a materiál

Tuzemský trh ponúka neuveriteľnú škálu posteľných obliečok v najrôznejšom materiálovom a farebnom prevedení. Vždy však vyberajme také kombinácie farieb, ktoré budú dokonale ladiť s celkovým spálňovým interiérom a zariadením. Ponuka posteľných obliečok je na slovenskom trhu naozaj široká, vyberať môžeme z nepreberného množstva farieb a vzorov, ktoré zodpovedajú moderným trendom bývania.

K obľúbeným typom patria saténové obliečky, ktoré disponujú vysokou lesklosťou, jemnosťou a eleganciou. K nevýhodám však patrí prílišná kĺzavosť z povrchu tela a tiež aj z postele. Alternatívou sú obliečky z bavlneného saténu, ktoré sú vyrobené z vysoko kvalitnej bavlny, ktorá nekĺže, nechladí a neelektrizuje.

V mnohých slovenských domácnostiach sú lôžkoviny odeté do bavlnených obliečok, ktoré sú veľmi príjemné v kontakte s ľudským telom, nedráždia pokožku a ľahko sa udržiavajú. Kvalitná bavlna je vysoko odolná proti oderu, disponuje farebnou stálosťou, ale aj príliš vysokou krčivosťou.

Krepové obliečky si svoje výsostné postavenie získali predovšetkým pre veľmi jednoduchú údržbu, pri ktorej nie je vyžadované žehlenie. K ďalším prednostiam patrí výborná savosť, dobré tepelnoizolačné vlastnosti a príjemný kontakt s ľudským telom.

Údržba

Skôr, než oblečieme lôžkoviny do novo zakúpených obliečok, vyperieme ich. Z obliečky tak odstránime zvyškové farbivá, ktoré by sa mohli vpiť do plachty či pyžama a chemikálie, ktoré by mohli u citlivejších osôb vyvolať alergickú reakciu kože. Dlhodobej životnosti, zachovaní farebnosti a krásneho vzhľadu dosiahneme tým, že obliečky budeme prať obrátené na opačnú stranu a zapnuté. Obliečky na postele môžeme prať v práčke pri nižších aj vyšších teplotách, podľa materiálového zloženia a odporúčania výrobcu.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS