15/12
Ochráňte svoje bývanie pred búrkami

Ochráňte svoje bývanie pred búrkami

15. prosince 2014 v 00.00 , Byty , Domy

Sponzorované odkazy

Leto je nielen obdobím prázdnin, oddychu, dovoleniek a horúcich dní, ale tiež obdobím veľmi častých búrok. Tie sú ohrozením aj pre naše bývanie – domácnosti, domy a byty.

Veľmi nebezpečné búrky

Búrky sú nebezpečné obzvlášť elektrickými výbojmi a bleskami, ktoré búrky vždy sprevádzajú. A môžu tak aj cez bleskozvod a obyčajne jedinou ranou zničiť zariadenie domácnosti za mnoho tisíc eur. Od počítača, cez chladničku a televízor, až po zásuvku, alebo dokonca vodu v bazéne. Aj z tohto dôvodu je užitočné a veľmi praktické svoje bývanie dobre ochrániť aj pred touto letnou hrozbou spôsobenou počasím.

Zásuvky

Je dobré nielen večer, ale aj v čase búrok zo zásuviek vypínať všetky spotrebiče a svetelné zdroje. Lenže nie vždy je to možné, pretože napríklad chladničky a mrazničky by sa odmrazili a poškodili sa zásoby v nich, svetlo z lampy je nutné k nejakej činnosti, a pod. Alebo sa obyvatelia daného objektu nachádzajú úplne mimo domova – v práci, na ceste, na dovolenke. Preto sú veľmi dobrou preventívnou alternatívou zásuvky s prepäťovou ochranou.

Tieto zásuvky síce sú mierne finančne náročnejšie ako obyčajné, (od 10,– € a viac za kus), ale môžu zabrániť výbojom blesku, aby prenikli k spotrebičom. A dokážu ich ochrániť aj pred výkyvmi napätia. Preto sa aj za vyššiu cenu tieto zásuvky oplatia.

Chladničky a mrazničky

U chladničiek a mrazničiek je riziko dvojnásobné. Nielenže ich môže výboj z blesku poškodiť, ale ak bývajú ich majitelia mimo bydliska, prídu tak aj o zmrazené zásoby potravín.

Bazén

Áno aj s bazénom môže byť v čase búrky problém. Keď nie je využitý, je ideálne ho zakrývať plachtou, ideálne strieškou. Tým sa eliminuje riziko znečistenia, ale aj pokazenia vody na minimum. Po každej búrke a daždi je dobré bazén kontrolovať meraním hodnôt vody, s následným vyčistením a filtráciou či doplnením bazénovej chémie. Väčšie nečistoty možno vyloviť sieťkou prípadne vysávačom na bazén.

Keď je za oknami búrka

Ak ste doma, majte zatvorené okná aj dvere, vypojte spotrebiče zo zásuviek, a v žiadnom prípade sa nekúpajte v bazéne. V rodinnom dome si ešte postrážime správnu výšku antény na streche. Tá by nemala prevyšovať hromozvod. Nariaďuje to norma STN EN 62305–3:2012–06, ktorá odporúča inštaláciu antény odbornou firmou. Tá totiž najlepšie vie, ako a kde anténu umiestniť.

A okrem týchto opatrení určite neuškodí mať dom a či byt dobre poistený nielen proti vykradnutiu, ale aj proti živelným pohromám, kam búrky a výboje z blesku patria.

Úvodný obrázok: JennyGolinder/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS