22/9
Ako sa vyhnúť výpadkom elektriny v domácnosti?

Ako sa vyhnúť výpadkom elektriny v domácnosti?

22. září 2019 v 00.00 , Domáce spotrebiče

Sponzorované odkazy

Prekvapila vás v búrka, alebo silný vietor? Máme pre vás návod, ako sa vyhnúť výpadkom elektriny! Veterné počasie a silné búrky často vedú k výpadkom dodávok elektrického prúdu. Tie síce bývajú krátkodobé, môžu ale negatívne ovplyvniť fungovanie domácich a výrobných zariadení, alebo spôsobiť stratu dôležitých dát. Použitie zariadenia UPS je vhodným spôsobom, ako týmto výpadkom zamedziť a ochrániť tak vaše zariadenie a prípadne dáta.

Každý z nás má doma zariadenia, u ktorých je potrebné zaistiť pravidelný prísun dodávok elektrického prúdu. Takéto výpadky sú časté hlavne v miestach, kde je elektrina prenášaná na citlivé elektrické vedenie s rôznym napätím.

Uninterruptible Power Supply

Zariadenie UPS, čo je skratka Uninterruptible Power Supply, týmto výpadkom elektrického prúdu môžu zamedziť. UPS je inštalovaný medzi zdroj napájania a samotné zálohované zariadenie a zamedzuje jeho poškodenie v prípade výpadku, alebo nedostatočnej kvality vstupného napätia, pričom v tomto prípade dodáva potrebné napájanie z batérií.

Ako použiť UPS k ochrane pred výpadkami napájania?

  • Vyberte si vhodný UPS – k dispozícii sú prevedenia pre domáce aj komerčné použitia. Najprv si zistite, aké nároky na napájanie majú zariadenia, ktoré chcete ochrániť a dajte pozor na to, aby ste UPS nepreťažili.
  • UPS vám prístroj napája aj v čase výpadku – zabezpečuje to batéria, ktorá má schopnosť zaistiť napájanie elektrickým prúdom väčšinou po dobu 10 – 60 minút.
  • Tiež UPS dokáže zariadenie bezpečne vypnúť, alebo zabezpečiť postupné vypínanie záťaže, tak ako bude klesať kapacita batérie. Ak nechcete zariadenie postupne vypínať, musí UPS zaistiť dostatok napájania na potrebnú dobu.
  • UPS navyše chráni vaše zariadenie pred kolísaním napätia. Pri búrke môže blesk spôsobiť zvýšenie napätia v sieti, proti ktorému UPS vaše zariadenie ochráni. UPS chráni pred poklesom aj zvýšením napätia. Mnohé UPS tiež zlepšujú kvalitu napájania pri normálnej prevádzke cez výkonové moduly.
  • Bezpečnosť a spoľahlivosť v akúkoľvek dobu – výkyvy v napätí, výpadok napájania, alebo ďalšie zmeny v dodávkach elektriny sa dejú aj keď práve nie je búrka. To všetko môže mať vplyv na citlivé elektrické zariadenia. UPS vaše zariadenie ochráni aj v takýchto prípadoch.

Kúpte si UPS včas. Je dôležité zaobstarať si UPS skôr, než dôjde k poškodeniu zariadenia. Oplatí sa to nielen v čase letných búrok. Ideálne je zaobstarať si UPS hneď pri nákupe citlivých elektrických zariadení.

A ako si vybrať správne UPS zariadenie?

Tu na linku nájdete UPS zariadenia spoločnosti Eaton, ako pre domáce použitie (počítače, domáce digitálne prístroje), tak pre servery a ďalšie kritické zariadenia. Nájdete tam aj informácie, ktoré zariadenie sa hodí pre aké použitie. Zakúpiť ich potom môžete u IT distribútorov, ktorých nájdete tu , alebo v bežných e-shopoch.

Zdroj foto: Eaton

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS