14/12
Duch Vianoc u vás doma

Duch Vianoc u vás doma

14. prosince 2014 v 00.00 , Bytové doplnky , Design , Domy , Sklo

Sponzorované odkazy

Ako každoročne, opäť tu sú Vianoce. Ako ich pojať tento rok? Vyzdobiť bývanie v rovnakom duchu ako vlani, alebo niečo obmeniť?

Je dobré si vopred premyslieť, akú výzdobu by sme chceli – jej farebnosť a štýl, množstvo aj veľkosť. To všetko v rámci zásob vianočných dekorácií, ktoré doma máme, a potom si určiť čo dokúpime. K tomu je ideálne vedieť, čo je tento rok IN a čo naopak OUT.

BillBradford/Flickr.comBillBradford/Flickr.com

Menej je viac…

Tohtoročným mottom Vianoc v zdobení by mohlo byť „menej je niekedy viac“. Vládne mu totiž rýdza jednoduchosť. A to ako v adventných vencoch aj iných nástenných ozdobách, dekoráciách do vázy, závesných a mnohých ďalších. Prekombinované varianty sa nenosia.

Farby a farbičky

V tohtoročnom konci roka neprekvapuje žiadna neobvyklá farba ani farebná kombinácia. Všetko sa nesie v duchu pokoja, harmónie. „Nosí sa“ červená v kombinácií so zlatou, žltou, či zelenou, tiež strieborná a biela v kombinácii s modrou, alebo prírodná farba ako je zelená, vo variácii tón v tóne – teda hrášková s tmavo zelenou a svetlo zelená s tmavo zelenou.

GailFrederick/Flickr.comGailFrederick/Flickr.com

Aké ozdoby sú IN?

V tvaroch sú to gule a guľôčky, hviezdy a hviezdičky, srdcia a srdiečka, zvonce a zvončeky. Najväčší výber sviatočných dekorácií býva práve v ozdobách. Čo sa týka materiálu, svet sa odvracia od umelohmotných, inklinuje k ozdobám z prírodných materiálov (prútie, slama, trávy) obrodu a boom zažívajú textilné a papierové ozdoby. Stálicami sú sklenené a keramické dekorácie a ozdoby.

Víly a škriatkovia

Úplne OUT sú tento rok ľudské figúrky, a naopak veľmi IN postavičky rozprávkových a prírodných bytostí – víly, škriatkovia, lesný mužíci, alebo anjelici. Na scéne ostávajú figúrky zvieratiek – soby, psy, mačky, lane, medvedíky, pandy, líšky, alebo napríklad motýle, a pod. Menej už frčia klasickí snehuliaci, aj keď bez nich si mnohí vianočnú výzdobu nevedia predstaviť.

MrLoFi/Flickr.comMrLoFi/Flickr.com

Maškrty a hračky

Novým trendom potom sú závesné ozdoby a ozdôbky stvárňujúce jedlo – muffiny, tortičky, koláče, žemle, perníčky, kornútky zmrzliny, nanuky či kopec šľahačky. K tomu pribúdajú napodobeniny hračiek – bubienok, kočík, autíčko, bábiky, koníky.

Svetlá a svetielka

Tak svetielok snáď nie je nikdy dosť, aj keď aj tu prevažuje jednoduchosť, rýdze tvary a menšie rozmery. Z farieb v rámci jednoduchosti neprekvapí, že hrá prím biela, ideálne ako LED svetielka.

YrinaYeroshko/Flickr.comYrinaYeroshko/Flickr.com

Sviečky a svietniky

Aj tu dominuje jednoduchosť, v jednej farbe, alebo tón v tóne, pričom veľmi obľúbené sú aromatické voňavé sviečky. Krásne vyzerajú valcovité sviece pastelových farieb vo vôni Vianoc (levanduľa, citrón, vanilka, klinčeky, škorica) na jednoduchom sklenenom tanieriku/svi­etniku. Je to spojenie hladkej jednoduchosti a vianočnej elegancie.

JasonGresat/Flickr.comJasonGresat/Flickr.com

Očividne je gýčovitým prekombinovaným ozdobám koniec, a tento rok na celej čiare víťazí striedmosť a jednoduchosť. Každopádne si vyberajte tú „svoju“ výzdobu podľa svojej vlastnej intuície, vkusu a tak, nech vám robí po celé vianočné obdobie len a len radosť!

Úvodný obrázok: DebNystrom/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS