29/11
Rohová kuchynská linka: Ako zariadiť netradičnú linku?

Rohová kuchynská linka: Ako zariadiť netradičnú linku?

29. listopadu 2013 v 07.45 , Kuchyne , Nábytok

Sponzorované odkazy

Hovorí sa, že kuchyňa je srdcom domova, miestom, kde sa sústredí rozmanitá paleta vôní, príjemné okamihy a spoločné rodinné stretnutia pri stole. Nie vždy však spĺňa priestor kuchyne ideálne podmienky pre umiestnenie kuchynskej linky a tiež kompletného jedálenského nábytku.

Istým problémom sú priestory, v ktorých je nutné inštalovať rohovú kuchynskú linku, ktorú je nutné objednať na mieru. S tým súvisia aj vybavovacie kuchynské doplnky, ako je napr. umývací drez alebo digestor.

Prázdne rohy vypĺňame písmenom L alebo U

Rohovou kuchynskou linkou sa snažíme čo najefektívnejšie vyplniť prázdne rohy, ktoré by nemohli byť iným spôsobom zužitkované. Pri výbere rohovej kuchynskej linky je nutné zohľadniť tvar písmena, v ktorého duchu sa celá zostava kuchynskej linky bude odvíjať.

Finálne usporiadanie rohovej kuchynskej linky závisí predovšetkým na dispozičnom riešení kuchynského priestoru. Odborníci a dizajnéri však uprednostňujú kuchynskú linku zostavenú do písmena L.

Ideálnym riešením, najmä do stredne priestranných kuchýň, sú rohové kuchynské linky v tvare písmena L. Optimálne zostavenie kuchynskej linky v tvare písmena L je tiež vhodným riešením z hľadiska prevádzky. Všetko potrebné je „po ruke“, nikde nič neprekáža a naopak poskytuje užívateľovi dostatočný pracovný priestor. V rohu by mal byť umiestnený drez na riad alebo varná doska. Ak sa rozhodneme do rohu inštalovať pracovnú dosku, nebude môcť byť plne využitá.

Dizajnovo zaujímavejšia je rohová kuchynská linka zostavená do písmena U, avšak tá poskytuje oveľa zložitejšie nástrahy. Vzhľadom k svojmu tvaru nám vzniknú dva rohy, ktoré bude ťažké plnohodnotne využiť. Rohy možno potom využiť napr. na zabudovanie elektronických pomocníkov alebo miniatúrnej špajze. Pri rohovej kuchyni v tvare U si však musíme dávať pozor na to, aby jednotlivé rohy neboli veľmi blízko pri sebe.

Výhody rohových kuchýň

K najväčším prednostiam rohových kuchýň patrí „dostupnosť“ všetkého, čo potrebuje mať gazdiná aktuálne pri ruke. Rohové usporiadanie kuchyne je tvorené trojuholníkom, jeho obvod sa vyplňuje určitými zónami. Kút trojuholníka by mal byť vyplnený pracovnou plochou určenou pre varenie, umývanie riadu, prípadne chladničkou. Vrcholy trojuholníka by mali byť venované drezu, umývačke riadu a sporáku s rúrou.

Rohové skrinky možno vybaviť najrôznejšími drôtenými programami, ktoré môžu byť kombinované z výsuvnými regálmi alebo drôtenými otočnými priehradkami. Tento program funguje na princípe otvorenia kuchynských dvierok.

zdroj: http://www.kuchyne.cz/…vanilky.aspx?…, http://www.nabytekdelfi.cz, http://www.zadaranabytek.cz

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS