13/3
Malá kuchyňa: Ako na ňu?

Malá kuchyňa: Ako na ňu?

13. března 2014 v 00.00 , Byty , Design , Kuchyne

Sponzorované odkazy

Malá kuchyňa, to je problém, o ktorom sa dokážeme baviť donekonečna. Keby ju tak šlo nejako nafúknuť, roztiahnuť, alebo aspoň prestavať, aby sa priestor v nej o niečo zväčšil. Niekoľko vecí sa urobiť dá, aby bola praktickejšia. Na malú kuchyňu musíte ísť s rozumom. Čo presne máme na mysli, si povieme v tomto článku, v ktorom Vám prinášame niekoľko tipov, ako sa s malým priestorom v kuchyni vysporiadať.

svetlá kuchyňa, zdroj: KFSonshine.comsvetlá kuchyňa, zdroj: KFSonshine.com

Kuchyne na mieru

Ak je Vaša kuchyňa naozaj malá, dajme tomu, že bývate v klasickom panelákovom byte, ideálnym riešením je nechať si zhotoviť kuchyňu priamo na mieru. Tak si budete môcť byť istí, že každý centimeter priestoru bude využitý skutočne rozumne, prakticky a účelne.

Navštívte jedno z kuchynských štúdií, kde Vám vytvoria vizualizáciu možných podôb Vašej kuchyne a už bude len na Vás, či sa pre niektorú z nich rozhodnete. V každom prípade dobre zvážte všetky priestorové a dispozičné možnosti svojej kuchyne, aby sa v nej mohlo rozumne pohybovať niekoľko osôb naraz a aby sa estetická stránka nestala dominantnou voči funkčnej.

Svetlé farby

Je to všeobecne známe pravidlo, že tmavé farby priestor zmenšujú, zatiaľ čo svetlé ho naopak opticky zväčšujú. A tak je jasné, že malú kuchyňu si nevymaľujeme tmavými farbami, pretože by ste sa v nej cítili ešte viac stiesnení.

Využite farby svetlé, ktoré Vám okrem zväčšenia poskytnú aj sviežu náladu. Nemusí pritom ísť len o samotné steny, ale aj o kuchynské spotrebiče, nábytok či skrinky.

Rozdelené zóny, zdroj: gcmclean.comRozdelené zóny, zdroj: gcmclean.com

Viac zón

Možno si poviete, že rozdeľovať malú kuchyňu na viac zón je zbytočné, ale je to práve naopak – ak ju rozdelíte na tri odporúčané funkčné zóny, získate viac priestoru a budete mať vždy po ruke to, čo v danej chvíli potrebujete.

Zóny by mali byť tieto: varná, umývacia a prípravná. Niektorí odborníci na kuchyne odporúčajú aj štvrtú, odkladaciu, ale v malých kuchyniach je to niekedy nereálne. V každom prípade vďaka týmto zónam budete mať v kuchyni vždy poriadok.

Zaveste, čo sa dá

V malej kuchyni je nutné využiť všetok priestor, u ktorého je to len trochu možné. Na čo máte napríklad kuchynské steny? Určite nie len na okrasu. Prečo by ste na ne nemohli umiestniť jeden zo závesných programov?

Zavesiť môžete rôzne typy varešiek, otváračov, jednoducho skutočne veľké množstvo rôznych vecí, ktoré máte často veľký problém niekam uložiť. Takže, aby sa Vám zbytočne neváľali po skrinkách a zásuvkách, zaveste ich na stenu. Okrem miesta získate aj peknú dekoráciu.

Zaveste, čo sa dá, zdroj: wiccahwang.comZaveste, čo sa dá, zdroj: wiccahwang.com

Čím menej, tým lepšie

Ak nechcete, aby bola Vaša kuchyňa preplnená a vyzerala ako skladisko, musíte premyslene zvažovať čo, kde a ako umiestnite. Malé elektrospotrebiče, ako napríklad kávovar či mikrovlnka sú praktickými pomocníkmi, ale v prípade, že ich nepoužívate denne, načo musia stáť na pracovnej doske? Premiestnite ich do skrinky alebo na poličku. Úložný priestor môže siahať až po strop.

Bez dverí a s osvetlením

Pokiaľ máte kuchyňu v samostatnej miestnosti a cítite sa v nej odrezaní od diania v byte, pokojne odstráňte dvere. Prispejete tým k optickému zväčšeniu kuchyne. V prípade, že je kuchyňa súčasťou obývacej izby, alebo je umiestnená vo výklenku blízko neho, pri zariaďovaní sa snažte čo najviac farebne prepojiť oba priestory.

Pre rozumné nakladanie s priestorom malej kuchyne je dôležité aj kvalitné osvetlenie. V tomto prípade je ideálne silné centrálne osvetlenie. Pracovnú plochu môžete osvetliť zo spodnej strany horných skriniek, svetlo by však nemalo vrhať tiene ani oslňovať.

Úvodný obrázok: KFSonshine.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS