5/1
Sanita je stredobodom a základom bývania

Sanita je stredobodom a základom bývania

5. ledna 2015 v 00.00 , Byty , Design , Domy , Kúpeľne , Vane a sprchové kúty

Sponzorované odkazy

Sanita je jednou z veľmi podstatných zložiek dobrého bývania. Veľmi navyšuje (alebo znižuje) komfort domácnosti a jej obyvateľov. Čo je dobré o WC sanite vedieť?

Aké si môžeme alebo chceme zaobstarať WC a čo si vybrať – závesné WC, či kombi WC? Áno, aj sanita je súčasťou bývania, a to nevyhnutnou a dôležitou, preto by sme jej mali venovať dostatočnú pozornosť. A tak je výber nielen otázka vkusu, ale aj preferencií. Často patrí už do výbavy vyhliadnutého bytu či domu. Zmeniť danú sanitu však možno celkom jednoducho.

PatricYardus/FLickr.comPatricYardus/FLickr.com

A čo si vybrať?

Sanita by mala byť ľahko udržiavateľná, a mať skôr nadčasový vzhľad. Len tak nebude za chvíľu zastaraná a dlho nám dokáže dobre slúžiť. Neplatí to len o kúpeľniach ale aj o WC. Záchod môže byť samostatný, ale tiež býva súčasťou kúpeľne. Preto je dobré zladiť ho so sanitou v kúpeľni. Aj sanita totiž tiež podlieha trendom a móde.

A aké teda zvoliť?

Každé má svoje plusy a mínusy.

  • Kombi WC – je kompaktný, jednoducho inštalovateľný, má klasické rozmery a výšku. Hodí sa preto pri štandardnom využití – predovšetkým pre zdravých dospelých.
  • Samostatne stojacie – je stálicou a konzervatívnym typom vybavenia keramickej sanity. Začína byť už pomaly prežitkom, alebo súčasťou retro vybavenia podobne ladeného bytu či domu.
  • Závesné – vyzerá ľahko, elegantne, možno si na ňom zvoliť výšku pred inštaláciou na stenu na mieru, čo ostatné typy neponúkajú, pretože majú výšku danú výrobou. Túto možnosť uvítajú predovšetkým seniori, handicapovaní, vysokí, alebo naopak malé postavy a deti. Závesné WC má tiež jednoduchú údržbu, pretože ponúka možnosť upratať podlahu aj pod ním, nielen okolo neho.
GarnetHulms/Flickr.comGarnetHulms/Flickr.com

Farby a materiál

Pre zladené pôsobenie priestoru toalety ako celku je vedľa priestorového riešenia a výberu typu záchodu dôležitá aj voľba materiálu a farby. Väčšina populácie zostáva u sanitárnej keramiky, aj keď v súčasnosti existuje ponuka tohto druhu zariadenia vyrábaného aj zo skla, plastov, nerezu, dreva alebo dokonca kameňa. Výrobcovia sanitárnej keramiky ponúkajú okrem základnej a najrozšírenejšej bielej farby niekoľko farebných odtieňov. Ak sa vám zapáči niektorá z farieb, je ideálne zvážiť jej pôsobenie v priestore toalety, ktorá je malá a ešte často obložená farebnými keramickými obkladmi.

AlexAnsely/Flickr.comAlexAnsely/Flickr.com

Pri rekonštrukcii vybavenia samostatnej toalety môžete počítať nielen s WC misou, ale ak to dovolí priestor tiež s umiestnením umývadielka, ktoré možno umiestniť na rovnú stenu, alebo do rohu. A ak je priestor dostatočne veľkorysý, je vhodné uvažovať aj o pisoári.

Úvodný obrázok: StanleyHariss/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS