11/6
Gril - ako nevyhnutné záhradné vybavenie

Gril - ako nevyhnutné záhradné vybavenie

11. června 2015 v 00.00 , Design , Hobby markety , Krby , Záhradný nábytok

Sponzorované odkazy

Okrem bežných exteriérových a interiérových tvorivých úprav vášho bývania, si môžete na jar zútulniť domov aj trochu inak – napríklad tým, že si vybudujete, či necháte vybudovať gril či udiareň.

Ak začnete o tomto výrobku na terasu či do záhrady uvažovať, môžete si prípravu údených a grilovaných pochúťok užívať už tento rok. A je dobré mať na pamäti, že aj napriek často vyššej obstarávacej ceny je udiareň a gril investíciou na mnoho rokov, a tak sa určite oplatí.

Gril je, keď…

Grily existujú prenosné a pevné, a fungujú na rôzne palivá od elektrických, cez tie na drevo, drevené uhlie, na plyn a súčasnou novinkou sú vodné grily. To sú záhradné grily s vodným kúpeľom.

Krista / Flickr.com

Pevné záhradné krby a grily

Majú masívnejšiu konštrukciu, sú teda väčšie a často v kombinácii s udiarňou. Preto im je určené miesto na záhrade či terase. Vďaka rozmerom môžu spracovať – ​​teda ugrilovať a vyúdiť – väčšie množstvo surovín a potravín. Tieto grily bývajú vyrobené z najrôznejších materiálov, pričom na trhu dnes nájdete aj veľmi kvalitné, hotové grily, tzv. skladačky.

Ako ich zaobstarať?

Všetko možno postaviť svojpomocne, alebo si zaobstarať ručne zhotovený záhradný krb, gril či udiareň na mieru firmou. Takých čo ponúkajú ich výrobu a stavbu je nespočetné množstvo, stačí si z pestrej ponuky len vybrať. Takto si možno objednať už hotový výrobok a jeho zostavenie a inštalácia na mieste, čo je cenovo menej náročné, alebo celú stavbu krbu, grilu a udiarne.

Koľko to bude stáť?

Pri výstavbe na mieru sú ceny obvykle zmluvné a na základe kalkulácie na mieste, pri návšteve pracovníka firmy v domácnosti záujemcov. Pri stavbe grilu alebo udiarne je v cenovom rozpočte započítaný materiál, úprava terénu, stavba, práca aj doprava všetkého na miesto. Pokiaľ ide o hotový kus s montážou na mieste, je cena zložená z ceny krbu, dovozu a sadzby za prácu. V oboch prípadoch je súčasťou ceny poradenstvo s obsluhou a údržbou a záruka na produkt i prácu.

Premrštená teplota, neodborná obsluha i laické nesprávne usadenie, môže spôsobiť praskanie materiálu. Foto: DavidSim / Flickr.com

Pri stavbe treba premyslieť

  • Rozmer grilu, udiarne či krbu – pri väčšej grilovacej ploche sa ugriluje naraz viac porcií a nikto nemusí na tú svoju dlho čakať. Ale ak vieme, že sa bude využívať pre malý počet osôb, postačia menšie rozmery.
  • Umiestnenie – teda kde bude krb, gril či udiareň stáť, ideálne neďaleko posedenia. Uvažovať je dobré aj o lokalizácii vzhľadom k smeru vetra a susedom. S vhodnou lokalizáciou s prihliadnutím k ďalším parametrom môže poradiť aj firma.
  • Jednoduchú obsluhu a údržbu – Vždy je nutné dbať na bezpečnosť, preto by obslužné prvky grilu mali byť jednoduché a ľahko dostupné tak, aby nehrozilo popálenie.
  • Bezpečnostné prvky a atest – Všetkým kvalitným grilom a ich stavbám nemá chýbať atest na funkčnosť a bezpečnosť. Zaujímajte sa preto tiež o dobu záruky poskytovanú na prehorenie a funkčnosť.

Mike

Niečo navyše

K údržbe týchto zariadení patria aj čistiace prípravky. Tie sa zložením líšia podľa materiálu, na ktorý sú určené, teda podľa toho, z akého materiálu je gril, krb či udiareň zhotovený. K tomu patrí aj doplnkový sortiment ako sú motorčeky, rošty, grilovacie ihly, nože, obracačky, kliešte, a mnohé ďalšie. Neoplatí sa na nich šetriť, s nimi je grilovanie aj údržba zariadení jednoduchšia a efektívnejšia.

Úvodný obrázok: Pichentes / Flickr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS