18/6
Krb v byte? Je to možné

Krb v byte? Je to možné

18. června 2014 v 00.00 , Krby

Sponzorované odkazy

Túžite po trávení dlhých zimných večerov pri krbe, ale žijete v byte? Nezúfajte, krb môžete mať v činžiaku aj v paneláku. Sú dve možnosti. Je možné si zaobstarať plnohodnotný krb s otvoreným ohniskom, kde bude potrebná nejaká tá stavebná úprava. To je samozrejme v niektorých prípadoch neuskutočniteľné napr. kvôli susedom. Pre tieto prípady existujú krby elektrické, plynové či biokrby.

Klasický krb

Najprv musíte vybrať typ krbu, materiál a kde pre neho bude to najlepšie miesto. Pre výstavbu si musíte samozrejme najať profesionálov. Tí postavia nielen samotný krb, ale tiež vyriešia kadiaľ povedie komín, ktorý je následne nutné vyvložkovať. Dobrý je napríklad hrubý obvodový múr, kadiaľ môže krbová vložka viesť.

Klasický krb; zdroj: flickr.com/wonderlaneKlasický krb; zdroj: flickr.com/wonderlane

Krb bude určite krásny, ale zamyslite sa aj nad nevýhodami. Prvá z nich je vysoká cena, potom tiež musíte niekde brať drevo, ktoré je nutné niekde skladovať. Máte na to miesto? Máte blízko les? Ak ste v oboch prípadoch odpovedali nie, najskôr by ste si klasický krb do bytu zhotovovať nemali. Nestrácajte odvahu, sú tu pre vás iné možnosti.

Ďalšie alternatívy krbov

Najjednoduchšou možnosťou sú elektrické krby. Stačí ich len zapojiť do zásuvky. Nejde teda o klasický oheň, ide len o ilúziu vytvorenú žiarovkami. Fungujú aj ako vykurovacie telesá, takže miestnosť vykúria.

Ďalšou alternatívou je plynový kotol. Ten zase slúži skôr na vykurovanie ako kochanie sa pohľadom do ohňa. Polená sú totiž keramické a plamienok je plynový. Tento typ krbu je ekonomický, hodina prevádzky stojí asi 40 centov.

Skvelou možnosťou, ako si v byte vytvoriť príjemnú a romantickú atmosféru, je biokrb. Jeho výhodou je nielen finančná dostupnosť, ale aj fakt, že sa dostaneme do kontaktu so živým ohňom. A to takmer kdekoľvek, pretože nepotrebuje komín. Nepotrebujete ani drevo. Pre horenie je nutný špeciálny bio produkt ktorého spaľovanie je úplne bez škodlivých spalín. Tento krb nebol primárne vyvinutý pre vykurovanie, aj keď k uvoľňovaniu tepla dochádza. Ide skôr o dizajnovú záležitosť s príjemným skutočným plameňom.

Nástenný biokrb; zdroj: biokrby.czNástenný biokrb; zdroj: biokrby.cz

Mať doma klasický krb s praskajúcim ohňom je úžasná predstava. Ale musíte uznať, že napríklad taký biokrb má tiež niečo do seba.

Zdroj titulnej fotografie: wikimedia.org/De­signvudu2

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS