17/5
Je pre vás lepšie drevo alebo laminát?

Je pre vás lepšie drevo alebo laminát?

17. května 2015 v 00.00 , Obývacie izby

Sponzorované odkazy

Premýšľate o novej podlahe a nemôžete sa rozhodnúť medzi drevom a laminátom? Pekné sú oba typy podláh. Niekto preferuje laminát, pretože ho považuje za modernejší. Drevo zase preferujú tí, ktorí majú radi prírodné materiály. Výber záleží tiež na vašich finančných možnostiach.

Laminátová podlaha

Ide vám o to mať peknú podlahu za čo najnižšiu cenu? Potom určite voľte laminát. A ak je vám ľúto, že nemôžete mať drevenú, vyberte aspoň drevený dekor. Určite budete spokojní. Cenové rozpätie je široké, závisí na dekóre aj kvalite materiálu. Cenu za m2 zoženiete už za 120 – 130 Sk. Musíte však ešte pripočítať cenu za položenie. Montáž prebieha nasucho a relatívne rýchlo. Niektorí ľudia laminátové podlahy považujú za nežiaduce kvôli zlému odhlučneniu. Pokiaľ bude položenie urobené profesionálne táto situácia nehrozí. Dôležité je aj porovnanie nerovností podkladu, olištovanie a začistenie.

Problémom môže byť dlhodobé pôsobenie vlhkosti, ktoré môže viesť k deformácii. Preto sa laminátové podlahy nehodia napríklad do kúpeľní.

laminátová podlaha v tmavom prevedení; zdroj: podlahy-berger.czlaminátová podlaha v tmavom prevedení; zdroj: podlahy-berger.cz

Drevená podlaha

Ak pre vás peniaze nie sú limitujúcou záležitosťou pokojne si nechajte urobiť podlahu drevenú. Je síce drahšia, ale má veľa výhod. Je to prírodný materiál príjemný na dotyk aj na došľap, krásne vyzerá, je veľmi odolná a vydrží aj niekoľko generácií. Drevené podlahy sa dajú renovovať. Povrch sa iba zbrúsi a škáry sa opravia špeciálnym tmelom a potom prelakujú. Tieto podlahy dokážu dobre tlmiť hluk a nárazy. Inštaláciou drevené podlahy rozhodne navýšite hodnotu vášho bytu alebo domu. Navyše si môžete vybrať z mnohých farebných tónov a povrchových úprav.

laminátová podlaha v prevedení buk; zdroj: podlahy-berger.czlaminátová podlaha v prevedení buk; zdroj: podlahy-berger.cz

O drevenú podlahu je však nutné sa starať. Podlahy sa robia z rôznych druhov dreva, ktoré sa líšia svojou odolnosťou. Ani najtvrdšia z nich neodolá domácim miláčikom, piesku alebo deťom. Niektorých ľudí dokáže starostlivosť o drevené podlahy odradiť a volia radšej tie laminátové. Ale nezúfajte, nie je to také hrozné.

Úvodný obrázok: Bryn Pinzgauer/flic­kr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS