24/7
Oblečte si domov do jarného!

Oblečte si domov do jarného!

24. července 2015 v 00.00 , Bytové doplnky , Design , Kuchyne , Nábytok , Predsieň , Riad , Sklo

Sponzorované odkazy

Aj domov môže byť odrazom prírody za oknami! Môže evokovať svojím ladením ročné obdobie. Tak poďte a zahaľte kuchyňu do farieb najmladšieho z ročných období – teda do farieb jari.

Mať ročné obdobie doma?

A prečo nie? Bez farieb by bolo na svete… nefarebne, smutno a šedivo. Bez toho aby si to uvedomovali, tak aj nás ovplyvňujú. Ich pôsobenie je nenápadné, ale napriek tomu určite všetkým známe – podporujú, oživujú alebo naopak miernia a tlmia našu náladu, duševné rozpoloženie a atmosféru interiéru, domova a bývania. Nemálo podstatná je pri tom farebná kombinácia, pričom každé ročné obdobie má tie svoje špecifické farbičky.

Aj trendy riad môže evokovať jar…Aj trendy riad môže evokovať jar…

Aká farba na kedy príde?

Každé ročné obdobie má svoju dominantnú farbu, ku ktorej možno pridávať a zladiť s ňou ešte ďalšie. Letné a zimné farby patria k tým tzv. studeným. Naopak jeseň a jar sa prikláňa skôr k teplým odtieňom. Takže pre leto a zimu je tá „naj“ farba modrá, pre jeseň sú to červené odtiene a pre jar?

Správne jarne…

  • K hlavnej jarnej farbe patrí žltá.
  • Potom nepochybne zelená, obe majú na jar v kuchyni svoje miesto. Sú symbolom prírody a všetkého začínajúceho a pučiaceho v nej.
  • Ideálne je žltá slniečková, svetlá zelená, bielo zelená. Je dobré s nejakým jemným vhodne umiestneným lístkovým či vetvičkovým dekórom (kdekoľvek na dverách, ráme, kúsku steny a linky či obrázku) – pre zručných maľovaním alebo jednoducho samolepkou, je určite to pravé orechové.
  • Kombinovať sa dajú s akcentmi jemno hnedej, hnedo žíhanej, tiež s bielou, červenou (ideálne odtiene makovej a koralovej), modrú (v odtieni vody a tyrkysu), béžovú, šedú aj ružovú.
Veselé hrnčeky, neobyčajne zavesené, sú príma partiou do jari.Veselé hrnčeky, neobyčajne zavesené, sú príma partiou do jari.

Jarné dekorácie

Nie je potrebné meniť hneď farbu stien, podlahy, nový náter okien, dverí či vykonávať hneď iné veľké úpravy a rekonštrukcie. K navodeniu správnej jarnej nálady a pohody postačí niekedy len pekná jarná dekorácia.

Inšpirácia prírodou

Predovšetkým tou sviežou, prebúdzajúcou veselou a dobrou náladou. Tak ako sa prebúdza k životu na jar aj príroda a všetko v nej okolo nás.

  • K takýmto dekoráciám patria rezané kvety vo vázach tiež nerezané v kvetináčoch. Typy a druhy môžu byť rôzne, aj keď najideálnejšie sú žlté narcisy, modravé fialky a tzv. mačičky. Ďalšie veľmi obľúbené sú dekorácie z prírodniny – venčeky nie sú len doménou Vianoc, ale taký krásny jarný venček v okne, alebo na dverách urobí veľkú a neopakovateľnú parádu. Tiež vetvičky a sušiny naaranžované na stene, okne, parapete, polici urobia svoje.
  • K stabilným a jednoduchým sezónnym ozdobám patria tie spojené so stolovaním. Obrus ​​či prestieranie, obrúsky, v nejakej veselej farbe s motívom jari určite nesklamú. Ich podkladové farby by mali tiež evokovať jarnú náladu – ideálne v bielej, žltej, modrej alebo sú vhodné pastelové kombinácie.
  • A tiež pohár s včielkou, motýlikom či kvetinou tiež nie sú na zahodenie.
  • Svoje urobí aj vhodne umiestnený väčší obrázok – napríklad poľa vlčích makov, alebo margarétky na lúke. A toto je jednoduché napríklad vďaka závesnému kalendáru – ten s jarnými motívmi na obrázku spestrí kuchyňu určite.
Jednoduchá jarná kytička rozjasní priestor.Jednoduchá jarná kytička rozjasní priestor.

Ale jar môžete mať aj v kuchynskom riade! Na trhu je ho s takými motívmi (tulipánmi, makmi, kvetmi všeobecne) veľa, a nemusia to byť len kvety, vetvičky a lístočky, ale postačí napríklad moderný netradične tvarovaný štvorcový riad s jarnými farebnými kombináciami – hoci abstraktnými a geometrickými, aby bolo možné využiť riad aj v iných ročných obdobiach.

Úvodné foto: Janine/Flickr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS