5/10
Aj steny sú dekorácie

Aj steny sú dekorácie

5. října 2015 v 07.00 , Bytové doplnky , Byty , Design , Domy , Kuchyne , Obývacie izby , Predsieň , Spálne

Sponzorované odkazy

Stena môže byť trendy dekoračným prvkom v priestore. Aj dizajn stien dotvára jej štýl. Preto je výtvarné stvárnenie, farba a výzdoba stien veľmi dôležitá. Môže priestor nielen ozdobiť ale aj hyzdiť, opticky zmenšiť alebo zväčšiť, stlmiť alebo oživiť.

Patrí k štýlu a dizajnu

Nástenné dekóry sú neoddeliteľnou súčasťou štýlu a dizajnu miestnosti ako celku. Môžu výrazne ovplyvniť dobrú a správnu atmosféru interiéru. Spoločný a jednotný vzhľad možno výrazne transformovať s dekórom stien, vhodným osvetlením a praktickými, alebo len ozdobnými predmetmi.

Boomom sú veľké plastiky. Napríklad takáto celokovová tepaná s medeným nádychom. ZaresJefrey/Flickr.comBoomom sú veľké plastiky. Napríklad takáto celokovová tepaná s medeným nádychom. ZaresJefrey/Flickr.com

Keď sa povie nástenná dekorácia

Medzi najvýraznejšie nástenné dekorácie patria:

  • maľba a nástrek múrov
  • šablóny a kresby s motívmi geometrických tvarov, prírodnými a mnohými inými motívmi
  • tapety a papierové steny (v súčasnosti sa preferujú predovšetkým tie s veľkoformátovým vzorom a originálnym netradičným dizajnom)
  • digitálna a fotografická potlač steny aj plátna na stene
  • tradičné i netradičné veľké alebo menšie plastiky a obrázky
  • koláže a vlastné fotografie na plátne, vinyle aj fotografie na papieri

Čo dnes frčí?

Medzi tie najžiadanejšie patria elegantný mramorový nástrek a maľba geometrických vzorov na stenu, potlače plátna s motívmi prírody, zvierat, predmetov, miest, a ďalších tém. A majitelia moderného bývania volia tiež často abstraktné vzory alebo len originálne a osobité viacfarebné pozadie.

Vtipný a praktický štýlový kovový závesný systém na riad. Terry_John/Flickr.comVtipný a praktický štýlový kovový závesný systém na riad. Terry_John/Flickr.com

Esteticky účelne

Zvislé steny poskytujú jedinečnú možnosť šikovného osobitého aj originálneho stvárnenia, ale nielen to, môžu nám poskytnúť aj ďalšie skladovacie priestory. Využiť ich ako políc, celých policových, skriňových alebo zásuvkových stien je ideálne práve v malých priestoroch, kde tým využijeme každý tak potrebný centimeter na uskladnenie najrôznejšieho vybavenia, kníh, predmetov dennej i sezónnej potreby.

Regály, háčiky a závesné systémy

Tých nie je nikdy dosť. Môžu to byť samostatné háčiky na najrôznejšie náradie, alebo celé závesné systémy s tyčami v kuchyni na panvice, riad, koreničky a mnoho iného. Tiež nástenné magnetické lišty na mnohé nielen kuchynské drobnosti a nože sú obľúbené. Toto všetko vrátane políc, je oproti uzavretým skriňovým stenám a skrinkám tiež trochu praktickejšie – sú prehľadnejšie, a všetko je neustále na očiach a po ruke. Na druhej strane sa na všetko viac práši, než v uzavretých skrinkách, čiže údržba je trochu zložitejšia a náročnejšia na čas aj prostriedky.

Trendy sú veľké písmená na stene – prilepené aj len zavesené. JaneStern/Flickr.comTrendy sú veľké písmená na stene – prilepené aj len zavesené. JaneStern/Flickr.com

Z výpočtu je jasné, že možností je veľa, domov len jeden. Podstatné je, aby sa v nej ľudia cítili dobre a spokojne. A steny kuchyne sú najjednoduchšie k úprave. K ich renovácii a vylepšeniu postačí len trochu inšpirácie a fantázie, a celý priestor sa zásadne zmení a dostane nový rozmer a tvár.

Úvodný obrázok: Sebastien/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS