13/10
Frčia drevené lopáriky - a nielen na krájanie!

Frčia drevené lopáriky - a nielen na krájanie!

13. října 2015 v 10.45 , Bytové doplnky , Design , Kuchyne , Riad

Sponzorované odkazy

Kuchyňa a bývanie má nový boom! Sú nimi drevené dosky na krájanie. Čo že je na nich tak jedinečné? Hneď dve veci!

Drevené doštičky sú artiklom, ktorý sa v kuchyniach vyskytuje od pradávna. Doslova najdlhšie zo všetkých druhov dosiek, čo je celkom iste dané materiálom, ktorý bol dostupný ľuďom už od nepamäti. A tak majú drevené lopáriky dlhoročnú tradíciu.

Teakové lopáriky majú pekný vzhľad. Foto: Selma1/Flickr.comTeakové lopáriky majú pekný vzhľad. Foto: Selma1/Flickr.com

Nie je doštička ako lopárik

Na trhu sú k dostať dosky na krájanie v rôznych materiáloch, tvaroch a prevedeniach. Môžete si zaobstarať lopáriky:

  • hranaté, zaoblené, alebo oválne
  • subtílne a tenké, aj veľa hrubé
  • s poklopom, alebo sieťkou
  • umelohmotné a melanínové
  • z tvrdeného skla a kameninové
  • bambusové alebo práve drevené
Dubová doštička je trvanlivá a vydrží dlho. Foto: Selma4/Flickr.comDubová doštička je trvanlivá a vydrží dlho. Foto: Selma4/Flickr.com

Drevo na výslní

Drevo má silnú tradíciu. Je to príjemný a trvanlivý materiál, vhodný doslova na všetko, lopáriky do kuchýň nevynímajúc. Drevené veci a doplnky vyzerajú aj po rokoch dobre, a patria úplne bez debát k útulnej atmosfére a správnej domáckosti každej kuchyne.

Nielen na krájanie

S drevenými doskami sa nemusíte orientovať iba na krájanie, rezanie, sekanie a ďalšiu prípravu surovín i celých pokrmov studenej a teplej kuchyne. Možno ich využiť aj na servírovanie. Je to vtipná, praktická a jednoduchá možnosť, ako preniesť spracované potraviny a pochutiny na stôl k stravníkom. Možno takto využiť de facto akúkoľvek doštičku, ale najviac sú vhodné bambusové a drevené. A práve drevené sú najvyhľadávanej­šie. Obzvlášť tie s väčšou hrúbkou, medzi ktorými dominujú oválne drevené lopáriky a tiež s poklopom.

Jedinečným dizajnovým kúskom je nepravidelne tvarovaný lopárik z olivového dreva. Foto: Selma3/Flickr.comJedinečným dizajnovým kúskom je nepravidelne tvarovaný lopárik z olivového dreva. Foto: Selma3/Flickr.com

Praktický dizajnový doplnok

Áno, drevené lopáriky môžu vo svojej servírovacej úlohe zohrať aj part praktického a dizajnového doplnku. A ak majú na sebe kresbu dreva – o to lepšie! Potom sa stávajú veľmi trendy a cool doplnkom stolovania, ktorý v súčasnosti najviac frčí. A ak majú na svojich hranách a okrajoch ešte kúsky kôry, potom je to ešte lepšie. Aj keď variant s kôrou je menej praktický a musíte počítať s jej postupným opadávaním a drobením, je to prekvapivo žiadaná verzia drevených líšt a módny hit dneška.

Ktoré drevo a ako na lopáriky?

Najlepšie vám poslúži doštička buková, dubová, olivová, agátová, teaková, z orecha a palisandra. Menej trvanlivým je potom drevo z marhule a slivky, alebo borovice či smreku. Lopáriky z dreva čistite v malom množstve octovej vody (v pomere 1:3), a pach z nich odstránite hubkou na ktorú nakvapkáte citrón a posypete soľou. Potom opláchnite a nechajte uschnúť. A pre zvýraznenie kresby aj vyššiu trvanlivosť je zhruba 1× za štvrť roka vhodné ošetriť lopárik minerálnym olejom (potrieť a nechať vsiaknuť – obojstranne aj po hranách). Namiesto minerálneho možno využiť olej mandľový, v prípade núdze aj olivový.

Zdroj foto: Selma/Flickr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS