17/2
Čaro LED svietenia

Čaro LED svietenia

17. února 2016 v 00.00 , Svietidlá

Sponzorované odkazy

Ľudia stále viac preferujú úsporné osvetlenie. Preto stúpa dopyt po LED osvetlení, ktoré sa teraz stáva jedným z najpopulárnejších zdrojov svetla.

A niet sa čo čudovať, veď LED svietenie dáva maximálnu možnú mieru úspory energie. LED žiarovky sú až o jednu tretinu úspornejšie než šetriace, a trvá im oveľa kratší čas, než sa rozsvietia. A v porovnaní s klasickou žiarovkou je rozdiel diametrálny – úspora energie je pri LED svietení až o 85% vyššia.

Ale ako správne LED žiarovky kúpiť?

Skúste naše tipy! Celkom iste je lepšie kupovať v špecializovanom obchode, než v markete s mnohým sortimentom. U špecialistu vám dokážu dobre a fundovane poradiť. Je totiž dosť problematické sa v označení LED osvetlení vyznať.

O čo sa zaujímať pri nákupe LED svietidiel?

  • O príkon – ten sa udáva vo Watoch a značí sa dvojitým veľkým W. Príkon znamená energiu žiarovky, ktorú bude potrebovať na svietenie.
  • O silu žiarenia – žiarenie je uvedené v lumenoch a značí sa malými písmenami lm.
  • Životnosť žiarovky - je udávaná v hodinách, pričom bežných 1000 hodín je cca jeden rok
  • Farba svetla – značená je v stupňoch Kelvina, keď 2700K má teplá biela, 3000K studená biela, 6500K má denné svetlo. Platí, že čím viac má žiarovka stupňov Kelvina, tým je svetlo studenšie a naopak.
  • Druh závitu – je označovaný jeho priemer v milimetroch – E14, E27. Kedy písmeno veľké E je Edison a číslo je priemerom závitu.
  • Typ svietidla – pred nákupom zrevidujte aké upevnenie je možné z LED osvetlenia do svietidla umiestniť.
  • Revízia existujúceho svetla – je dôležité si svoje svietidlo najprv dôkladne prezrieť, ako žiarovku začneme vyberať.
  • Farba priestoru – takisto podstatná vec, pretože kde je priestor veľmi tmavý, odporúčajú sa silno žiariace LED žiarovky o viac lumenoch.

Kam s nimi?

LED žiarovky sú vhodné všade tam, kde sa svieti dlhodobo (celonočné osvetlenie chodieb, haly, detské izby, atď.). Tu stačí nižšia intenzita svietenia a menej lumenov. V prípade osvetlenia určitej plochy – pracovné v kuchyni, v pracovni – volíme vyššiu intenzitu svietenia s viac lumenmi.

Zdroj foto: Large / Flickr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS