15/6
Čo mažiare, majú ešte svoje miesto v kuchyni?

Čo mažiare, majú ešte svoje miesto v kuchyni?

15. června 2017 v 08.00 , Bytové doplnky , Kuchyne

Sponzorované odkazy

Samozrejme, áno. Mažiar je dnes samozrejmým vybavením tých kuchýň, ktorých používatelia zakomponovávajú do pokrmov bylinky a korenie, ktoré je potrebné drviť, roztĺkať a rozbíjať.

Mažiar je menšia či väčšia miska, opatrená vnútri zdrsneným povrchom. K miske patrí palička, ktorou sa v mažiari drvia, roztĺkajú, rozotierajú a rozbíjajú najrôznejšie ingrediencie ako korenie a bylinky (ich časti ako korene, semená a listy).

mažiar z ónyxumažiar z ónyxu

Odkiaľ sa tu vzal?

Je súčasťou kuchýň odpradávna. Už v dávnych dobách sa mažiar používal predovšetkým v alchýmii, liečiteľstve a bylinkárstve. V starovekom Ríme ho využívali na čarovanie kňažky Isidinho kultu a povestná Baba Jaga vraj na ňom v rozprávkach dokonca lietala. No kto vie.

Dizajn dnes a kedysi

Tie úplne prvé mažiare boli drevené, väčšinou vydlabané z jedného kusu a súčasťou mažiara bola hrubá a neopracovaná palička. Tieto nádoby sa využívali sa nielen na byliny a koreniny, ale tie väčšie aj na drvenie obilia a mletie múky. Ich nasledovníci boli vyrobení prevažne z bronzu, mosadze a medi a slúžili už iba na korenie a bylinky.

mosadzný mažiarmosadzný mažiar

Súčasnosť

Dnešné mažiare sú z najrôznejších materiálov ako je

  • drevo a bambus
  • mosadz a lávový kameň
  • mramor a nerezová oceľ
  • keramika a mastenec
  • onyx, sklo a porcelán

Dizajn mažiarov a ich štýl stále vychádza z pôvodného tvaru, ale je veľmi modernizovaný úplne zodpovedajúci dnešným trendom doby. To platí ako o samotnej miske, tak aj o paličke. Bez paličky by de facto mažiar nebol mažiarom.

mažiar z bambusového drevamažiar z bambusového dreva

Prečo si mažiar zaobstarať a využívať ho?

Mažiar môže byť nielen krásnym bytovým, ale aj funkčným kuchynským doplnkom. Je dnes užitočnou a praktickou dekoráciou, ozdobou v kuchyni, keď je uložený v otvorených policiach kuchynskej linky. Vďaka nemu mnohé korenia nemusíte kupovať mleté, čím im uchovávate dlhšie jeho vôňu, chuť aj v ňom obsiahnuté silice. A tak ak patríte medzi milovníkov byliniek, mažiar k nim neodmysliteľne patrí. Stane sa pre vás nenahraditeľným pomocníkom pri ich spracovaní a využití.

A je možné že sa vám táto príjemná a milá vecička natoľko zapáči, že sa stane vaším zberateľským objektom.

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS