26/11
Výstava Glass Line: pestrofarebný svet českého ateliérového skla

Výstava Glass Line: pestrofarebný svet českého ateliérového skla

26. listopadu 2017 v 00.00 , Bytové doplnky , Design , Sklo

Sponzorované odkazy

Do pestrofarebného sveta ateliérového skla láka výstava Glass Line, ktorá sa uskutoční od 29. novembra až do 5. januára v Bibloo Concept Store na 4. poschodí OD Kotva v Prahe. Expozícia predstaví diela ikon českého sklárstva, ako sú Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová, či Bohumil Eliáš senior, ale aj súčasná generácia sklárov, ktorí zbierajú vavríny predovšetkým v zahraničí. Na návštevníkov čaká štyridsať objektov od tých drobnejších až po dvojmetrovej plastiky, k videniu bude sklo fúkané, lepené, tavené aj optické.

Je to len malá ukážka toho, ako českí sklári dokážu majstrovsky pracovať so sklom, či už v žeravej podobe, kedy sa sklo ručne tvaruje priamo pri sklárskej peci, alebo ho potom týždne a mesiace starostlivo a trpezlivo opracovávajú brúsením a leštením, "vysvetľuje Lukáš Hora , kurátor výstavy Glass Line. Výstavu organizuje spoločnosť Art Lines, ktorá stojí tiež za populárnym sochárskym festivalom Sculpture Line. Pre výstavu zvolili organizátori netradičné priestory, miesto žiarivej galérie dali prednosť rušnému obchodnému domu.

Autori Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová, dielo: Open PyramidAutori Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová, dielo: Open Pyramid

"Chceme ísť inou cestou, snažíme sa preniesť umenie za ľuďmi, do priestorov, kde sa prirodzene pohybujú. Rovnako tak ako sme so Sculpture Line priniesli sochy k ľuďom, vytvorili z ulíc a verejných priestranstiev živé galérie, chceme aj sklo doslova postaviť ľuďom do cesty. Ukázať, že nie je potrebné sa ho báť, "vysvetľuje Ondřej Škarka zo spoločnosti Art Lines.

Autor: Tomáš Brzoň, dielo: Seed modráAutor: Tomáš Brzoň, dielo: Seed modrá

Návštevníci výstavy budú mať príležitosť vidieť prácu nastupujúcej sklárskej generácie, teda tých, ktorí s materiálom začínajú pracovať, alebo nie je ich hlavnou doménou. Rovnako tak budú k videniu diela svetovo preslávených sklárskych umelcov, ktorých sklenené sochy sú umiestnené v rade významných múzeí a privátnych zbierok po celom svete.

Autor: Jan Exnar, dielo: Fluctus Orbis TemporumAutor: Jan Exnar, dielo: Fluctus Orbis Temporum

"Keď sa povie Kupka, Filla, Sýkora alebo Zoubek, tak každý vie, o koho sa jedná. A my by sme boli radi, keby takto boli vnímaní aj českí umelci pracujúci so sklom. Tí sú častejšie známejší v zahraničí a doma svoju tvorbu takmer vôbec neprezentujú. Bola by veľká škoda, aby sa väčšina týchto jedinečných a fascinujúcich sklenených objektov vôbec nedostala medzi českú verejnosť, "vysvetľuje Martin Valach zo spoločnosti Art Lines.

Autor: Michal Macků, dielo: fotoobrazAutor: Michal Macků, dielo: fotoobraz

K takýmto umelcom bezpochyby patrí Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová. Táto umelecká dvojica je právom označovaná za legendy nielen českého, ale aj medzinárodného sklárskeho remesla. Spoločne vytvorili celý rad unikátnych a jedinečných sklenených plastík, ktoré sú do dnešného dňa neprekonateľné v umeleckom poňatí a remeselnom spracovaní. Do pomyselnej siene slávy patrí aj Bohumil Eliáš senior, ktorý bol v kontexte českej scény ateliérového skla 20. storočia jednou z najvýraznejších postáv, tvorcom, ktorý sa svojou originálnou tvorbou zapísal aj do svetového kontextu.

Autor: B.Eliáš jr, dielo KolískaAutor: B.Eliáš jr, dielo Kolíska

Na výstave budú k videniu tiež diela jeho syna, Bohumila Eliáša mladšieho, ktorý pokračuje v rodinnej tradícii. Ku sklárom, ktorí majú väčšie renomé v zahraničí než doma, patrí tiež Petr Hora. Jeho sklenené objekty sú zastúpené v rade významných múzeí a súkromných zbierok po celom svete. Horove sklenené plastiky boli vystavené aj na svetovej výstave Expo 2015 v Miláne a dnes patrí medzi zberateľov z celého sveta k najvyhľadáva­nejším autorom, ktorí pracujú so sklom.

Autor: Petr Hora, dielo: VanesaAutor: Petr Hora, dielo: Vanesa

Súčasnú generáciu sklárov bude reprezentovať napríklad Tomáš Hlavička, ktorý kombinuje techniku ??taveného tabuľového skla a vrstvenie plátkových kovov, Rudolf Burda a jeho fúkané sklo kombinované s nerezovou oceľou, Ivana Šrámková, Tomáš Brzoň či Jan Exnar, ktorý patrí k najvýznamnejším študentom prof. Libeňského. Pozornosti by určite nemali uniknúť diela Michala Macků a jeho fotografické obrazy prenesené na sklo.

Výstava Glass Line je zadarmo prístupná od 29. novembra až do 5. januára 2018. Podrobné informácie k výstave aj zastúpeným autorom nájdete na Glass-line.cz .

Úvodné foto: Michal Macků, Fotoobraz

Zdroj foto: Art Lines; Glass-line.cz

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS