6/10
Je lepšie variť na plyne, či na elektrickom sporáku?

Je lepšie variť na plyne, či na elektrickom sporáku?

6. října 2020 v 07.00 , Kuchyne

Sponzorované odkazy

Ak plánujete rekonštrukciu kuchyne, či sa sťahujete do nového a je pred vami úloha, ktorou je zariadenie novej kuchyne, treba si poriadne rozmyslieť, ako novú kuchyňu zariadite. Je dôležité navrhnúť postavenie kuchynských skriniek, chladničky a sporáka tak, aby vyhovovali ergonómii, inak sa zbytočne pri varení nachodíte. Všetko by malo byť pri varení na dosah ruky.

Najmä mladé páry nemajú toľko skúseností a nemusí sa im zariadenie novej kuchyne podariť na prvýkrát. Usporiadanie vašej kuchyne nie je jediná vec, na ktorú sa musíte pri zariaďovaní kuchyne zamerať. Vaše zariadenia a ich zdroj energie je jedným z aspektov, ktorý musíte starostlivo naplánovať. Debata o plynovom a elektrickom sporáku by bola nekonečným súbojom argumentov priaznivcov jednotlivých typov varenia. Ak sa neviete rozhodnúť, existuje niekoľko faktorov, ktoré musíte vziať do úvahy pri výbere medzi spotrebičmi, ktoré sú na elektrinu a tými na plyn. Poďme porovnať plynové a elektrické sporáky z niekoľkých uhlov.

Plyn versus elektrický sporák – náklady na inštaláciu

Prvým faktorom, ktorý musíte vziať do úvahy, sú náklady na inštaláciu plynových a elektrických sporákov. Elektrický sporák s konvekčnou rúrou inštalovanou pod ním bude stáť podstatne menej ako vstavaná plynová varná doska a rúra zvlášť. Plynové varné dosky sú drahšie ako elektrické. Na druhej strane, ak máte existujúce plynové potrubie, môže byť plynová varná doska nákladovo efektívnejšia. Prevádzka spotrebiča na plyn je lacnejšia ako elektrická. Varenie po dobu jednej hodiny na plynovom sporáku vás bude stáť menej, než keby ste použili elektrický sporák. Toto je faktor, ktorý treba vziať do úvahy, ak často varíte. Náklady na inštaláciu vyjdú drahšie pre plynový spotrebič, pretože je potrebné, aby ho zapojil odborník.

Plyn versus elektrický sporák – doba ohrevu

Pri varení je dôležitý čas. Ako dlho trvá, než sa vaša varná doska zahreje? Pri zvažovaní doby ohrevu je potrebné vziať do úvahy dva faktory. Plynový varič okamžite začína na požadovanej teplote, pretože už začína ako oheň. Medzi plameňom a vašou nádobou však vzniká priestor, čo by mohlo znamenať stratu tepla a pridaný čas na varenie navyše.

Naproti tomu elektrická doska sa spočiatku zahrieva dlhšie, ale pretože sa platňa priamo dotýka vášho hrnca, bude sa pokrm rýchlejšie ohrievať, nedochádza tak k stratám tepla.

Plyn versus elektrický sporák – tepelná účinnosť

Plynové sporáky sú pri ohreve účinnejšie, pretože zdroj tepla, oheň, je rozptýlený a rovnomerne rozložený po dne celej nádoby. Ak často varíte omáčky a jedlá, ktoré sa varia dlho, určite voľte plynový spotrebič.

Plyn versus elektrický sporák – pohodlie

Pohodlie pri užívaní elektrických sporákov niekedy vyrovnáva skutočnosť, že jeho prevádzka je drahšia ako plynový sporák. Jednoducho musíte utrieť hornú časť handrou a máte hotovo! Nie je nutné žiadne rozsiahle čistenie.

Plynové sporáky však majú kovové rošty, ktoré treba odstrániť a vyčistiť každé dva týždne, aby sa zbavili všetkého tuku a hrdze. Elektrický sporák môžete tiež umiestniť kamkoľvek vo vašej kuchyni, ak je dosiahnuteľný pomocou predlžovacieho kábla. Plynové sporáky však musia byť namontované na vašu plynovú prípojku, takže je tak obmedzené umiestnenie v priestore, napríklad pri rekonštrukcii kuchyne.

Plyn versus elektrický varič – spoľahlivosť

Výpadok prúdu môže byť problém, ak máte elektrický sporák. Bez napájania nebudete môcť elektrický sporák obsluhovať. Tomu sa dá vyhnúť, ak máte plynový sporák. K príprave teplého jedla pre vašu rodinu nebudete potrebovať elektrinu. Pokiaľ ide o tento aspekt, spoľahlivejšou voľbou sú plynové sporáky.

Ak by ste však mali zvážiť bezpečnosť, potom sú elektrické sporáky bezpečnejšie. Domáce požiare v dôsledku plynových sporákov sú rozhodne častejšie, a preto sa elektrické sporáky viac odporúčajú, ak máte deti.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS