28/8
Nábytok zo slamy? Fikcia alebo realita?

Nábytok zo slamy? Fikcia alebo realita?

28. srpna 2021 v 00.00 , Bytové doplnky , Design , Nábytok

Sponzorované odkazy

Nábytok je nevyhnutné vybavenie príbytku, ktorý ho robí obývateľným a tvorí základ domácnosti a domova. Možno ho zaobstarať z rôzneho materiálu, ktorému však dominuje drevo, lamino a preglejka. Vedeli ste však, že si dnes môžete zaobstarať nábytok aj zo slamy?

Nie, nerobíme si srandu, naozaj je to tak. Po kartónovom nábytku z papiera sa objavuje aj nábytok zo slamy, alebo nábytok so slamovými prvkami. Je to dané tým, že doba fandí prírodným materiálom, a tam ako papier (kartón), tak aj slama patrí.

Čo je vlastne slama?

Slama sú zvyšky z polí. Konkrétne sa jedná o vymlátené vyschnuté stonky a steblá zo všetkých poľných plodín vrátane obilnín. Využíva sa predovšetkým ako podstielka dobytku, krmivo, ekologický stavebný materiál, bio palivo a je aj zdrojom pre výrobu domácich dekoračných predmetov. Okrem toho slamu možno využiť pre výrobu papiera, brikiet, alebo slamiek. A dnes teda aj na nábytok. Nie je to žiadna novinka, pretože skôr ľudia spávali na slamníkoch, teda matracoch vypchatých slamou.

Zdroj foto: Pixabay.com

Slama má klady aj zápory

Treba povedať, že všetko, čo je vyrobené zo slamy do príbytku (dekorácie, doplnky a nábytok) nemá veľmi dlhú životnosť a trvanlivosť. Preto to nie je vhodný materiál pre domácnosť s menšími deťmi, alebo domácimi miláčikmi. Tí by vám takéto kúsky pretvorili „k obrazu svojmu“. Na druhú stranu je slama flexibilná vo využití v interiérovom dizajne, pretože je ľahká, dobre sa s ňou manipuluje a nábytok premiestňuje.

zdroj foto: Pinterest.com

Každodennosť nevadí

Kvalitne ošetrený nábytok a doplnky zo slamy či so slamovými prvkami každodenné využitie zvládne a pre tých, čo radi doma experimentujú a stále dokola ladia novo a inak svoj domov je ideálnym materiálom. Slamený nábytok a dekorácie, alebo nábytok s prvkami slamy možno veľmi dobre kombinovať s mnohými štýlmi dizajnu. Predovšetkým si rozumie s Boho a prírodným štýlom, country a škandinávskym štýlom. K dokonalosti dokážete ladenie interiéru, keď také kúsky doplníte početnou izbovou zeleňou (živou), ďalšími prírodnými materiálmi a príjemnými jemnými tónmi prírodných farieb a odtieňov.

Zdroj foto a výrobca: Viokef

A čo údržba?

A údržba je slamových kúskov jednoduchá. Stačí utretie vlhkou handričkou, alebo jemné osprchovanie a voi la – kúsky sú ako nové!

Zdroj foto: Pixabay.com, Pinterest.cz, Viokef

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS