27/8
Ako si užiť jedlo vonku bez otravného hmyzu?

Ako si užiť jedlo vonku bez otravného hmyzu?

27. srpna 2021 v 00.00 , Design , Kuchyne , Príbory , Riad

Sponzorované odkazy

Praktický poradca, ktorý Vám dá tipy, ako sa v lete zbaviť otravného hmyzu je tu. Rád a tipov nie je nikdy dosť a určite niektoré z nich zaberú!

Jete radi vonku? Potom iste viete, ako otravné je, keď vám pri vonkajšom hodovaní neustále okolo hlavy krúžia muchy a osy. Hmyz neustále prichádzajúci na vaše jedlo je nielen otravný, ale aj nebezpečný. Muchy na svojich krídlach a nohách prenášajú viac než 300 baktérií, ktoré môžu ohroziť vaše zdravie. Ako zabrániť hmyzu, aby sa dostal k potravinám a užiť si tak nerušenú vonkajšiu pohodu? Pomôžu vám sieťky, poklopy, viečka na poháre, ale aj vôňa citrusov.

Ochranné poklopy na jedlo, sada 2 kusov je za 8 €

Jedlo v plenéri

Raňajky na verande, večerné párty pri grile, pikniková desiata s deťmi. Jesť vonku k letu jednoducho patrí. Bohužiaľ v takom prípade väčšinou nejeme nerušene, ale každú chvíľu odháňame drzé muchy či agresívne osy. Akokoľvek je hmyz užitočný a potrebný, na svojom jedle a vo svojich nápojoch ho nechceme.

Osy sú nebezpečné hlavne tým, že ich pri nepozornosti môžeme prehltnúť a ony nás potom pichnú vnútri krku. Následne môže dôjsť k opuchu a upchatiu dolných dýchacích ciest, nehovoriac o alergickej reakcii na žihadlo. Aj „povrchové“ žihadlá bývajú veľmi bolestivé a pre alergikov môžu znamenať vážne problémy.

Muchy = stovky baktérií

Muchy naproti tomu síce nebodajú ani nehryzú, ale zato sa ich pričinením môžu do potravín dostať najrôznejšie baktérie, choroboplodné zárodky alebo vajíčka parazitov. Podľa štúdie uverejnenej v odbornom žurnále Scientific Reports môže obyčajná mucha domáca prenášať na svojich nohách či krídlach až 351 rôznych baktérií, vrátane tých, ktoré spôsobujú črevnú chrípku alebo otravu krvi.

Keďže sú muchy priťahované zápachom, bežne sadajú na exkrementy, hnijúce plodiny alebo zdochliny živočíchov, z ktorých potom prenášajú nebezpečné mikroorganizmy, kamkoľvek zasadnú.

Pokrievky na poháre, sada 4 kusov za 9 €

Najlepšia ochrana potravín? Prikryte ich!

Pre naše zdravie je tak najlepšie, keď muchy a osy k svojmu jedlu a pitiu vôbec nepustíme. Okolo terasy alebo altánku môžete skúsiť napnúť siete a moskytiéry, nie vždy to ale ide. Ak nie, zabezpečte ochranou aspoň samotné jedlo a pitie.

"K tomu skvele poslúžia praktické dózy na potraviny s vrchnákmi, poklopmi, utierky a sieťky. Nápoje môžete servírovať v zásobníkoch s kohútikom a ‚čapovať‘ ich do pohárov s viečkami a slamkami, prípadne poháre zabezpečiť praktickými pokrievkami, "radí Daniela Jičínská, Brand manager Magnet 3PAGEN, ktorý ponúka rad pomocníkov a vychytávok nielen do kuchyne.

Ak sa napriek tomu stane, že sa muche podarí na potravinu dosadnúť, radšej nič neriskujte a daný kúsok nejedzte. Môžete ho naopak „obetovať“ ako návnadu. Jednoducho ho odneste ďalej od miesta svojho hodovania. Hmyz si ho nájde a vám dá aspoň na chvíľu pokoj.

Pomôžte si odpudzovačmi

Ak útoky hmyzu na vaše pochúťky neberú konca, môžete pristúpiť k razantnejším metódam a vyskúšať rôzne odpudzovače a lapače. Na trhu je dostupných mnoho verzií, skúsiť môžete napríklad elektrické lampy s modrým svetlom, lapače hmyzu s UV žiarivkou, nízkofrekvenčné odpudzovače alebo repelentné lúče. "Využiť ale môžete aj len obyčajný ventilátor.

V rýchlejšom vírení vzduchu sa totiž hmyzu zle lieta a budú sa mu snažiť vyhnúť. Miesto repelentných lúčov, ktoré využívajú vonné esenciálne oleje, môžete použiť aj aromalampy a difúzory.

Odpudzovač hmyzu na dve AAA batérie za 17 €

Citrusy to istia!

Z vôní voľte citrusy, levanduľu a mätu, pomôcť môžu aj vonné sviece a vôbec nevadí, ak budú trochu dymiť. Dym je totiž ďalšou vecou, ktorú hmyz nemá rád. Siahnuť môžete aj po vonných tyčinkách, ktoré dymia. Dostanete aj špeciálne repelentné.

Vítané sú aj čisto prírodné prostriedky. Na stôl medzi potraviny dajte do vázy vetvičky levandule, citronelly, bazalky alebo ligurčeka. Do misiek nasypte klinček alebo naskladajte olúpanú kôru z citrónov či pomarančov.

  • Zdroj foto: magnet3p.cz
  • Titulná foto: Pixabay.com
  • Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS