11/10
Ako vybrať rúru?

Ako vybrať rúru?

11. října 2016 v 08.30 , Domáce spotrebiče

Sponzorované odkazy

Kuchyňa má v byte svoj jasný význam a ak ju nechcete mať len pre okrasu, nezaobídete sa bez príslušného vybavenia a najrôznejších vymožeností, vďaka ktorým uvaríte a upečiete vynikajúce pokrmy pre svojich najbližších. Základným vybavením kuchyne je predovšetkým rúra, ktorá dokáže s potravinami doslova zázraky. Aby však pochutiny voňali, chrumkali a boli lahodné na prvé zahryznutie, mala by byť rúra kvalitná. Viete, ako vhodnú rúru vybrať? Máme pre vás pár skvelých trikov a tipov, vďaka ktorým zoženiete tú najlepšiu rúru, ktorá vám vydrží dlhé roky a stále bude piecť ako nová.

Plyn alebo elektrika?

Základnou otázkou je voľba medzi plynom a elektrikou. Oboje má svoje pre a proti a záleží len na vás, čomu vo výsledku dáte prednosť. Plynové rúry sú zastaralejšie a na trhu sa už nevyskytujú toľko, ako tie elektrické. Ich obsluha je jednoduchá, avšak plynovú rúru treba predhrievať, čím plytváte energiou a tiež musíte myslieť na fakt, že plynová rúra vedie teplo spodkom, čiže nehreje rovnomerne a tým pádom môže dochádzať k nekvalitnému pečeniu. Výhodou je však chutnosť prepečenia, pretože mäso a iné pokrmy nie sú vysušené, ale naopak vláčne, šťavnaté a veľmi lahodné. Elektrických rúr je na trhu nespočetné množstvo a vybrať si môžete z lacnejších i luxusných variantov. Nemusíte ich predhrievať, čím šetríte peniaze i čas a vzhľadom k tomu, že dokážu viesť teplo rovnomerne, koláč nebude na jednej strane spálený a zároveň na druhej nedopečený.

Rúra samostatná či kombinovaná?

Ďalšia dilema nastane v prípade riešenia samostatnosti alebo kombinovateľnosti. Samostatnú rúru môžete umiestniť úplne kamkoľvek do priestoru kuchyne, čím umožníte do budúcnosti rekonštrukciu. Kombinované rúry sú prepojené so sporákom, ktorý potom má display ovládajúci nielen sporák, ale aj rúru. Kombinované rúry sú obvykle tie elektrické a okrem spoločného ovládania sú aj menej náročné na údržbu a prípadné opravy.

Autor: Leon BrocardAutor: Leon Brocard

Cena versus výkon

Je v celku prirodzené, že si chcete zaobstarať čo najlacnejší spotrebič, avšak v tomto prípade sa neoplatí príliš šetriť. Čím lacnejšia rúra totiž neznamená lacnejšiu prevádzku, ba naopak. Drahšie produkty majú regulovateľný výkon a šetria energiu, čím značne šetria vaše financie. S kúpou drahšej rúry tak vo finále usporíte desiatky eur na spotrebe a navyše si zaobstaráte reprezentatívnejší kúsok do vašej modernej kuchyne.

Nepodceňte čistenie

Každý domáci spotrebič treba čas od času tiež čistiť, preto by ste nemali podceniť ani čistiaci systém rúry. Tu existujú tri typy, ktoré majú rozhodne svoj zmysel. Najznámejší je pyrolytický systém čistenia, kedy zvýšením teploty v rúre dochádza k vypáleniu nečistôt a zvyškov jedla. Ďalší spôsob je katalytický, kedy je vnútro rúry pokryté špeciálnym materiálom, ktorý v prípade dlhšej doby pečenia začne z povrchu odstraňovať špinu, zvyšný tuk a ďalšie nečistoty. Potom je tu ešte Aqua Clean, ktorý pomocou nádoby s vodou vo vnútri rúry čistí nečistoty parou pri veľmi vysokej teplote.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS