14/2
Škandinávsky a stredomorský štýl bývania

Škandinávsky a stredomorský štýl bývania

14. února 2022 v 00.00 , Bytové doplnky , Bytový textil , Design

Sponzorované odkazy

Škandinávsky štýl je u nás veľmi obľúbený pre svoju jednoduchosť, stredomorský štýl zas evokuje more a dovolenku, aj spomienky na zážitky. Aký si vyberiete vy?

Škandinávsky domov = prírodná ľahkosť

Váš príbytok so škandinávskym štýlom získa jednoduchosť, vzdušnosť a čisté línie. Je totiž presvetlený, minimalistický a nie príliš zdobený. Farebná paleta sa pohybuje úplne vo svetlých farbách ako je neutrálna biela, krémové a smotanové odtiene, svetlo, stredne aj tmavšia sivá (tá len na akcentoch), alebo v kombinácii s jemnými pastelovými odtieňmi.

Pri škandinávskom štýle vždy platí, že menej je niekedy viac. A to ako pri farebných variáciách, tak aj na počte nábytku a vybavení. Nie nebojte sa, nie je to domov príliš neosobný, pretože všetko, čo k životu potrebujete (oblečenie, kuchynské potreby, topánky atď.) je viac skryté v uzavretých skrinkách. Je to však interiér zariadený prakticky, pohodlne aj útulne s príznakom prírody. Tá sa odráža na doplnkoch, textíliách aj materiáloch priestorov.

Buď svetlo!

Prítomnosť svetla je zásadná. Preto by mali so škandinávskym štýlom ladiť v príbytku veľké okná, nezastrené závesmi a záclonami. Ak takéto okná v ponuke nie sú, môžete si pomôcť sviečkami, lampami, lampášmi a svetelnými reťazami.

Prírodné materiály

Škandinávsky alias severský štýl je založený na prírodných materiáloch ako je drevo, kameň, sklo a kov. Tiež štýlovo jednoduchá keramika s čistými líniami aj s glazúrou je fajn. A nevyhnutnosťou sú tu hrejivé pleteniny, vlnené deky, najrôznejšie plédy, huňaté kožušiny a mnoho vankúšov a vankúšikov.

Škandinávskym štýlom získate pokojný, hrejivý a útulný domov s praktickým vybavením, presvetlený a pohodový. Domov, do ktorého sa budete radi vracať a za ktorého dverami necháte všedné starosti.

Stredomorský štýl = dovolenka po celý rok

Áno, ako na dovolenke si budete pripadať v príbytku zariadenom stredomorským štýlom. Takže ak milujete leto pri mori, vneste si ho do svojho príbytku a radujte sa z neho celoročne!

Ako na pláži

Evokácia pláží, mora, piesku, slnka a tepla, to je stredomorský štýl u vás doma. Základom sú materiály ako prútie a ratan, drevo a kov na nábytku – väčším aj menším, ale aj na bytových doplnkoch. Farby sú asi jasné – všetky odtiene modrej. Biela, piesková, béžová levanduľová, svetlo žltá a tehlovo červená. Ako nebo, more, slnko, západ slnka, horúci piesok, a teplo.

Bodkou sú motívy mora

A ako z toho vznikne stredomorský štýl? Doplnkami a dekoráciami! Tými sú predovšetkým tie s morskou tematikou ako sú kamienky a mušle, motívy kotvy, majákov, sklenených jednoduchých váz a mís, a tiež keramických dekorácií – kachličiek, plastík, sošiek.

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS