21/2
Industrálny a minimalistický štýl

Industrálny a minimalistický štýl

21. února 2022 v 00.00 , Bytové doplnky , Bytový textil , Design , Nábytok , Svietidlá

Sponzorované odkazy

A náš seriál o štýloch bývania pokračuje. Dnes sa zameriame na štýl industriálny a minimalistický. Sú to rýdzo novodobé štýly, ktoré reagujú na vývoj civilizácie a potrieb v bývaní. Patrí k jednoduchým a zaujímavým štýlom.

Industriálny štýl

Tento štýl je určený predovšetkým pre loftové a veľmi otvorené byty, väčšinou z atypických nebytových lokalít pretransformovaných na bytové – haly, továrne, silá, stodoly atď. Môže však byť cool designom aj bytoviek s vysokými stropmi a otvorenými propozíciami.

Industriálny štýl je de facto úplne otvorený štýl, kde nič neschovávate za plné dvierka skríň, komôd a skriniek, ale naopak vystavujete na policiach, regáloch, stenách, aj v nikách a na oknách. Štýl je príznačný predovšetkým priznávaním pôvodného múru a nedokonalosťou interiéru, ktoré tu hrajú prvky industriality.

V takom industriálnom interiéri nájdete prítomný betón, prítomné tehly, prítomné krovy, alebo prítomné rúry a káble – rúry od kúrenia a vodovodu, káble elektrické. Elektrina je tu vedená zvonka a viditeľne, nie zasekaná do steny. Klasikou takého domova je vybavenie liatinovými radiátormi a okná úplne bez záclon a textílií.

Materiál

Industriál využíva materiály ako je drevo, kov, sklo, kameň, betón a koža. Nábytok býva drevo v kombinácii s kovom, rovnako tak police sú drevo + kov, alebo kov + sklo, regály taktiež. Na podlahu aj do kuchyne je obľúbený kameň, na osvetlenie kovové tienidlá, alebo ich tvoria len žiarovky – (existujú aj tzv. pohľadovo dizajnové žiarovky). A sedacia súprava v obývacom priestore je väčšinou kožená, alebo kombinovaná s kožou či koženkou, alebo eko kožou.

Múry sú málokedy omietnuté, majú viditeľný betón aj tehly a okná bývajú zasadené do tmavých rámov – čiernych, tmavo hnedých, pričom sú skôr netypického bytového designu s členením tabuliek skôr továrenského typu. A vysoké stropy sú bonusom, vďaka ktorému je možné priestor dobre členiť aj do výšky – napr., pracovňa na medziposchodí smerom k spálni, ktorá je na loft.

Minimalistický štýl

Tu tento štýl je protipólom industrálu, pretože v ňom všetko uložené schováte za plné dvierka skríň, skriniek, komôd a šuplíkov. To platí ako pre kuchyňu a kuchynský nábytok, tak aj pre celý príbytok v minimalistickom štýle. Štýl má jedno pravidlo – menej je niekedy viac, a tak je to domov štýlovo veľmi otvorený, praktický, účelný a vzdušný. Nenájdete tu zbytočné dekorácie, len sem tam originálny kúsok. Doplnky a tú domácku útulnosť v súvislosti s minimalizmom nehľadajte.

Nábytok a vybavenie je jednoduchých, rovných a čistých línií, väčšinou s lesklým povrchom a často aj bezúchytný. Všetok nábytok je opatrený bezdotykovým systémom otvárania Push & Click, a tak stačí len zatlačiť a priestor sa otvorí.

A farebnosť minimalizmu?

Nie je príliš daná. A tak je možné minimalisticky poňatý interiér vybaviť ako v sýtych a žiarivých farbách, tak v tmavej, alebo naopak svetlej podobe, alebo v neutrálnych odtieňoch. Ideálom dneška je využitie tón v tóne a sem tam pestrý prvok. Alebo pomocou farieb roka – neutrálnych zelenkavých odtieňov Evergreen Fog (stálozelená hmla), Guacamole (avokádo), Olive sprig (olivová vetvička) alebo Very Peri (modrofialová).

Osvetlenie minimalistického priestoru je sofistikované a akoby skryté – zabudované, výsuvné, s diódami, LED svietením. Tu si vyhrajú milovníci chytrého domova, kde sa im poskytuje využitie osvetlenia aj ďalších praktických prvkov práve v minimalistic­kom štýle.

Zdroj foto: Pixabay.com; Albumarium.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS