20/8
Zálohovanie PET fliaš: Ako to celé funguje?

Zálohovanie PET fliaš: Ako to celé funguje?

20. srpna 2022 v 00.00 , Domy

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek sa na území Slovenska spustilo 1.1. 2022. Od tejto doby si ľudia a zákazníci obchodov zvykli zálohovať svoje fľaše. Čo to všetko znamená a ako to vôbec funguje? To sa dočítate v nasledujúcich riadkoch tohto článku.

Prečo vznikol tento zálohový systém? Dôvod je jednoduchý. Témou ekológie sa ľudia zaoberajú čoraz viac. Hľadajú nápady, ako žiť viac ekologicky a zabrániť klimatickým krízam, ktoré nám všetkým hrozia. Výborným riešením je zálohovanie PET fliaš, vďaka ktorému sa výrazne zníži produkcia plastov v prírode.

Zálohovať môže každý

Už žiadne plné koše plastových fliaš. Výborným riešením je zálohový systém, ktorý je prepracovaný až do tých najmenších detailov. Zálohovať môže skutočne každý, a to bez rozdielov. Keď pôjdete do obchodu a budete si chcieť kúpiť plastovú fľašu, v konečnom dôsledku zaplatíte o 15 centov viac. Ide o zálohu, ktorá sa vám vráti v čase, keď dáte prázdnu plastovú fľašu do automatu na zálohovanie. Veľa ľudí si myslí, že takto si plastové fľaše a plechovky nikto nekúpi, no tak to nefunguje. Ceny sú rovnaké a pre vás môže byť motivačné, že 15 centov sa vám v konečnom dôsledku vráti.

Kde nájdete automaty na zálohovanie?

Veľmi dobrou otázkou je, kde všade môžete fľaše a plechovky zálohovať. Nuž, automaty na zálohovanie nájdete v každom obchode, kde sa predávajú potraviny. Ak to v nejakom obchode nie je, musia mať vymyslenú inú stratégiu. To znamená, že môžete dať prázdnu plastovú fľašu napríklad predavačke pri pokladni, ktorá má povinnosť vrátiť vám zálohu.

Celé to funguje tak, že po zálohovaní všetkých fliaš vám automat vytlačí lístok. Tam budete mať napísanú sumu, ktorá zobrazuje celkovú zálohu za všetky fľaše. Dôležité je povedať to, že zľavu si môžete uplatniť len v obchode, kde ste fľaše a plechovky zálohovali.

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS