18/11
Podľa čoho sa odkvapy rozdeľujú a na čo sa využívajú?

Podľa čoho sa odkvapy rozdeľujú a na čo sa využívajú?

18. listopadu 2022 v 00.00 , Domy

Sponzorované odkazy

O odkvapoch ste pravdepodobne počuli už neraz. Ide o zariadenia, ktoré majú svoje veľké opodstatnenie. Ide o jednu z najvýznamnejších zložiek pre stavbu, vďaka čomu môže pomôcť pri prevencii rôznych problémov. Ak však odkvapy nefungujú správne, môže to viesť ku rôznym komplikáciám. Preto je aj správna montáž veľmi dôležitá.

Odkvapový systém zadržiava dažďovú vodu, vďaka čomu nedochádza ku žiadnym problémom. Ako sa odkvapy rozdeľujú? V prvom rade sa odvodnenie strechy odlišuje na základe toho, ako je umiestnený žľab voči streche. Môže ísť totiž o nástrešný žľab, podstrešný žľab a medzistrešný žľab.

Čo sa týka nástrešného žľabu, takýto žľab je umiestnený v rovine strechy. Priamo pred odkvapovou hranou strechy. Podstrešný žľab je zavesený na hákoch. Pod odkvapovou hranou strechy. Čo sa týka medzistrešného žľabu, je umiestnený medzi strešnými rovinami. Práve z nich do zrážky stekajú.

Rozdelenie odkvapov podľa materiálov

Odkvapy sa v zásade rozdeľujú aj na základe jednotlivých materiálov. Kovové odkvapy môžu byť vyrobené z materiálov, ako je pozinkovaný plech, plech s povrchovou úpravou, titánzinkový plech, medený plech a hliníkové odkvapy. Takéto odkvapy sú vysoko odolné, vďaka čomu si získali už veľkú priazeň u ľudí. Čo sa týka ďalších materiálov, ide napríklad o plastové odkvapy, ktoré však majú jasnú nevýhodu, pretože nevynikajú estetickou stránkou a sú aj menej odolné.

Nezabúdajte na doplnky

Ak sa rozhodnete pre odkvapy, nezabúdajte na jednotlivé doplnky, ktoré sú veľmi dôležité. Ide napríklad o lapače nečistôt a lístia, odbočky do suda pre odvod vody a tiež zberače vody s hadicou, ktoré ich chránia pred pretečením. Takéto doplnky sú skutočne veľmi dôležité pre ich správne fungovanie.

Určite by ste aj vy mali popremýšľať nad zakúpením odkvapov, ktoré majú v každej domácnosti a na každej stavbe veľké opodstatnenie.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS