21/3
Posteľná bielizeň ako základ zdravého spánku

Posteľná bielizeň ako základ zdravého spánku

21. března 2012 v 07.00 , Bytový textil , Spálne

Sponzorované odkazy

Predchodcom kvalitnej posteľnej obliečky sú zvieracie kožušiny, ktoré slúžili nielen ako prikrývky, ale aj ako spacie podložky. Prvé textílie, ktoré spĺňali funkciu obliečky, boli vyrobené len z dostupných, prírodných materiálov, v nijako upravenej podobe. Jednalo sa zvieraciu srsť kombinovanú s rastlinnými vláknami.

Kvalitnejšie obliečky sa objavili až na počiatku stredoveku, avšak boli dostupné len spoločensky vyššej, bohatej vrstve. O sériovej výrobe textílií, a aj o posteľných obliečkach, môžeme hovoriť až od prelomu 18/19. storočia, kedy boli zavedené priemyselné odvetvia.

Kvalitu obliečky určuje materiál, ktorý tak ovplyvňuje kvalitu spánku a zdravia (najmä pre alergikov či astmatikov …). Našťastie na našom trhu existuje široké zastúpenie materiálového aj kvalitatívneho výberu.

Garanciou kvality je bavlna

K najobľúbenejším typom posteľnej bielizne patria tie bavlnené. Avšak aj v tomto prípade platí, že nie je bavlna ako bavlna. Pri výbere bavlnenej obliečky buďme obozretní, je nutné si prečítať zloženie i gramáž látky. Niektoré bavlnené obliečky sú zmiešané so syntetickými materiálmi, nejedná sa teda o 100% bavlnu.

Bavlnené obliečky ponúkajú veľmi príhodné vlastnosti. Sú príjemné na dotyk, dokonale sajú pot a sú ľahké na údržbu.

Obľúbený je krep

Krepové obliečky sa stali veľmi obľúbenými, a to najmä preto, že ich nie je nutné po vypraní žehliť. K ich ďalším prednostiam patrí zachovanie stálej farebnosti, krepové obliečky teda zostanú po dlhú dobu v zánovnej podobe.

Krepové obliečky však oceníme aj pri kontakte s pokožkou tela – sú hebké, mäkké, príjemné na dotyk a hlavne dokážu maximálne vstrebať pot.

Satén nahradený bavlneným saténom

Satén kombinovaný s vysoko kvalitnou bavlnou má ďaleko priaznivejšie účinky, než satén klasický. Od saténovej obliečky sa bavlnený satén líši tým, že nešmýka, neelektrizuje a predovšetkým nechladí, ale naopak príjemne hreje. Vďaka týmto prednostiam sú bavlnené saténové obliečky považované za jeden z najluxusnejších a samozrejme tiež najdrahších druhov.

zdroj: http://www.thetextileicon.com/ … d-sheets.htm

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS