17/9
Inšpirácia pre detskú izbu

Inšpirácia pre detskú izbu

17. září 2012 v 07.00 , Byty , Design , Nábytok

Sponzorované odkazy

Pred začatím školského roka zaiste mnohí z nás museli riešiť myšlienku usporiadania detskej izby. Z predškolákov sa od septembra stávajú školáci a takáto zmena vyžaduje aj špeciálne usporiadanie detskej izby. Keď sú deti ešte malé, snažíme sa im mnohokrát izby zariadiť tématicky. Dievčatká môžu mať izbu v ružových farbách a v štýle princeznovskom a chlapci väčšinou vyžadujú izbu plnú autíčok či motoriek. Tieto obľúbené prvky smieme zachovať, ale predsa len by sme mali urobiť drobné úpravy a vytvoriť plne funkčnú študentskú izbu.

Aj prváčik si chce stále hrať, a preto je dobré zachovať priestor na hranie a miesto, kde bude mať dieťa uložené stále svoje obľúbené hračky. K hraniu a spestreniu priestoru poslúžia rôzne doplnky a kusy nábytku. Ikea ponúka nekonečné množstvo takýchto prvkov. Napríklad otočné kreslo alebo hojdací vak spestrí deťom deň.

Nástup do školy umožňuje vytvorenie prvej knihovničky, kam najprv vložíme (alebo sme už vložili) detské rozprávky a postupne ju doplníme o nové knihy, z ktorých sa deti učia čítať. Novým prvkom v izbe býva niekedy aj nástenka vhodná pre umiestnenie rozvrhu hodín a ďalších nevyhnutností. Najprv sa na nej dobre vynímajú obrázky, ktoré časom vymeníme za prvé texty.

Avšak najdôležitejšou súčasťou izby sa stáva zaiste stôl a stoličky. Pri výbere dbajme na správnu výšku stola. Stolička by mala byť pohodlná a dobre nastaviteľná. Kvalitná stolička je základ nielen pre detskú izbu, ale aj pre izbu študentskú.

Detská alebo študentská izba

Ak si želáme, aby dieťaťu slúžila izba ešte viac rokov, než len v období základnej školy, mali by sme voliť neutrálny štýl izby. Mladý študent si ho postupne dotvorí časom sám. Je dobré zvážiť využitie rozkladacieho gauča a menšieho (najlepšie ľahko posuvného) stolíka. Gauč oceníte zaiste aj vy, keď budete potrebovať uložiť návštevníkov cez noc.

Zmena izby nastáva aj pri prechode žiaka na strednú školu. V túto dobu sa menia jeho potreby a profiluje sa postupne jeho vlastný štýl. Študent väčšinou preferuje multifunkčnú zónu v izbe, ktorú dobre zastupuje vyššie uvedený gauč a stolík. Tu sa môže učiť aj relaxovať. Ak máme k dispozícii viac miesta, môžeme túto zónu oddeliť či do nej vložiť ďalšie prvky – mäkký koberec, vankúše na zem, závesnú hojdačku atp.

Zdroj: www.ikea.cz

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS