15/2
Ako správne vybrať knižnicu

Ako správne vybrať knižnicu

15. února 2013 v 07.00 , Nábytok , Obývacie izby , Spálne

Sponzorované odkazy

Knihy sú pre mňa verní partneri životom a svoju domácnosť si bez nich neviem predstaviť. Pri každom sťahovaní teda riešim zásadnú otázku: Kam knihy uložiť? Klasická knižnica sa zdá ako najlepší nápad. Vyberať sa dá z mnohých prevedení, materiálov i štýlov. Pred výberom knižnice by sme mali poznať miesto, kde sa bude nachádzať, štýl, jej farbu a rozmery. A tak sa nám zo zdanlivo jednoduchej kúpy knižnice stáva pomerne náročná úloha.

Knihy všade okolo nás

Najprv sa teda rozhodnime, do ktorej izby knihy umiestnime. Najčastejšou voľbou býva obývačka. Dnes sa predávajú celé multifunkčné steny, kde je špeciálne pripravené miesto pre televíziu, úložné priestory a samozrejme police na knihy (prípadne dekorácie). Takáto stena je vhodná najmä do menších bytov. Kde sa šetrí každým centimetrom miesta. Ozajstného milovníka kníh, by súlad televízie s knihami asi príliš nepotešil a začali by sa obzerať skôr po samostatnej knižnici, ktorá by sa mohla stať aj dominantou izby.

Opäť nezabúdajme na materiál. Bytu, ktorý je zariadený v prírodnom duchu, teda prevažne z dreva, by asi neprospela knižnica z plastu. Aj keď kombinácia starších štýlov s modernými je trendy, pre tieto prípady sa radšej poraďte s odborníkom. Podobné je to s farbou. Držať farbu knižnice v rovnakej farebnej línii s celou obývacou izbou nikdy nič nepokazíte. Na druhú stranu sa dajú vymyslieť zaujímavé experimenty s jednotlivými kusmi nábytku a ich vzájomnou farebnou kombináciou.

Knižnice nemusia byť koncipované len ako skrine stojace na podlahe. Pochopiteľne môžete využiť aj ponuku závesných skriniek a políc. Avšak kúzlo pravej veľkej knižnice len tak niečo nenahradí. Do pracovne môžete využiť spojenie písacieho stola s úložnými regálmi, ktoré sa dajú využiť aj ako menšia knižnica.

Ak chcete umiestniť nejaké knihy do spálne, dajte si dobrý pozor na celkové usporiadanie izby. Napríklad podľa feng shui by nemala byť knižnica nikdy otvorená (knihy narovnané tesne od jednej strany k druhej) a ak otvorená je, rozhodne by aspoň nemala smerovať k posteli, kde spíme.

Zdroj: www.ikea.cz

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS