2/5
Pár typov, ako správne vybrať matrac?

Pár typov, ako správne vybrať matrac?

2. května 2013 v 17.15 , Bytový textil , Byty , Spálne

Každý si želá ráno prebudiť sa odpočinutý, „nepolámaný“, bez bolestí hlavy, kĺbov a chrbta. Čo zaručene ovplyvní váš spánok? Predsa výber kvalitného a pohodlného matraca, ktorý sa postará o pokojný a pohodlný spánok po dobu niekoľkých rokov.

Využitie matraca

Pred výberom matraca je nutné popremýšľať nad tým, k akému využitiu ho vlastne budete mať. Obstarávate ho na denné alebo príležitostné využívanie? Chcete sa zbaviť bolestí chrbta alebo snáď trpíte alergiou? Pri výbere tiež zvážte to, aká osoba bude matrac užívať, kvôli jeho zaťaženiu. Či chcete typické rozmery alebo atypické rozmery matraca a zohľadňovať môžete aj na to, či máte pevný alebo lamelový rošt. Ako vybrať matrac vám poradíme v nasledujúcich riadkoch.

Cena matraca

Uvažujete o kúpe matraca a neviete, v akej cene sa pohybujú? Nechcete si kúpiť lacný a nekvalitný výrobok a naopak nemáte záujem naletieť reklamným trikom. Majte na pamäti, že sa neoplatí na matraci šetriť za každú cenu. Spánok je jednou z najdôležitejších ľudských činností. Telo sa počas spania regeneruje a celkovo uvoľňuje. Zoženiete matrace od 40 €, ktoré sú vhodné najmä na príležitostné spanie a odpočinok. Pre kvalitný spánok a matrac s desaťročnou zárukou budete musieť zvoliť o niečo drahší typ (latexový, taštičkový, pružinový matrac a pod). Investícia býva väčšinou úmerná kvalite a práve aj už spomínanej životnosti matraca.

Mäkký alebo tvrdý

Niekto preferuje nízku tvrdosť, niektorí naopak milujú vysokú tvrdosť matracov. Človek je indivíduum, ktoré má individuálne požiadavky pre svoje pohodlie. Kvalitný matrac musí správne rozložiť váhu tela a držať chrbticu v správnom tvare. Poradím vám, že kvalitnejšie matrace nemajú rovnakú tvrdosť po celej dĺžke, ale naopak v oblasti ramien bývajú mäkšie a pod spodnou časťou chrbta naopak tuhšie. Ľuďom, ktorí majú problémy s chrbticou, sa odporúčajú skôr tvrdšie matrace. Avšak nemyslite si, že tvrdší matrac je zdravotne lepší. Samozrejme záleží len na vás, akej tvrdosti dáte prednosť. Matrac by sa mal prehnúť len v mieste väčšieho tlaku, a ak si ľahnete, nemal by vás nikde nepohodlne tlačiť.

Priedušnosť a materiál matraca

Priedušnosť každého matraca je dôležitá pre dobré odvetrávanie. Vďaka dobrej priedušnosti zabránite plesniam a udržíte telo v suchom prostredí. Výber matraca ovplyvní aj typ vašej postele. Ak máte pevnú plochu, sú vhodnejšie pružinové matrace. Tento typ matracov je vhodný tiež pre ľudí, ktorí sa viac potia alebo im je v noci horúco.
Čo určite oceníte, je snímateľný poťah. Nielenže tým uľahčíte jeho údržbu, ale navyše môžete zvoliť taký typ, ktorý je na jednej strane letný a na druhej strane zimný (bavlnené rúno verzus vlnené rúno).

Navnadili sme vás ku kúpe lepšieho matraca, než je ten čo máte doma? Máte dve možnosti, ako matrac kúpiť. Buď návštevou špecializovaného obchodu, alebo online v e-shope. Na trhu je možné zakúpiť matrace priamo od slovenských výrobcov, dá sa povedať, že je kvalita úplne porovnateľná so zahraničnými dodávateľmi.

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS