19/11
Zelené steny - originálny a praktický doplnok interiéru

Zelené steny - originálny a praktický doplnok interiéru

19. listopadu 2013 v 07.45 , Bytové doplnky , Byty , Design , Domy , Kuchyne , Nábytok , Obývacie izby , Predsieň , Spálne

Sponzorované odkazy

Ak patríte medzi milovníkov rastlín a bez kvetinovej výzdoby si nedokážete predstaviť útulný domov, máme pre vás tip, ktorý osvieži Vaše bývanie a tiež vyčistí vzduch.

Zelené steny nielen v exteriéri

Zelené steny sú steny vytvorené zo živých rastlín. Ako prvý s týmto konceptom prišiel francúzsky botanik Patrick Blanc. Vo svojej podstate nie je táto dizajnová ozdoba žiadnou novinkou. Bývajú často využívané k štýlovému ozdobeniu exteriéru, a to najmä v podobe popínavých rastlín a kríkov. V poslednej dobe však nachádzajú svoje uplatnenie aj v obytných interiéroch. Namiesto klasickej lepenej tapety tak môžete svoj ​​domov ozvláštniť na pohľad príjemnou a upokojujúcou dekoráciou a zároveň si zabezpečiť prirodzený zvlhčovač vzduchu. Princíp zelených stien, nazývaných tiež ako vertikálne záhrady, spočíva v umiestnení PVC vrstvy a vrstvy filcu, ktorý nasaje vodu. Vďaka premyslenej technológii sa netreba obávať vlhnúcich stien či kvapkajúcej vody.

Bežne má zelená stena hustotu približne 25 rastlín na 1 meter štvorcový a je teda naozaj plná a nič pod ňou nepresvitá.

Ako zelené steny fungujú?

Základ zelenej steny môže byť tvorený prakticky čímkoľvek, a to od listnatých rastlín po bylinky. Veľmi obľúbené a často využívané sú tropické rastliny, ktoré sú vhodné pre interiér a zároveň nie sú príliš náročné na slnečné svetlo. Vybraná rastlina je potom zasadená do plsteného vrecka, do ktorého zapustí korene a v ktorom ďalej rastie. Vlaha je privádzaná systémom zabudovaným na vrchole steny, ktorý je automatický. Stačí teda len pravidelne dopĺňať vodu a živiny do zásobníka.

Prakticky riešená zelená stena s bylinkami . Autor: Happy KrissyPrakticky riešená zelená stena s bylinkami . Autor: Happy Krissy

Ako možno zelené steny využiť?

Zelené steny majú okrem estetickej hodnoty ďalšie široké spektrum využitia. Za zmienku stojí určite schopnosť fungovať ako zvuková izolácia a zlepšovať akustiku v interiéri. Možno ich využiť aj ako pomocníka pre energetickú úsporu, v zime držia teplo, v lete chladia. V neposlednom rade môžu slúžiť ako dizajnové priečky, ktoré oddeľujú priestor v interiéri.

Ak zvažujete obstaranie zelenej steny do svojej domácnosti, je dobré si uvedomiť, že sa nejedná práve o najlacnejšiu záležitosť. Ak však máte aspoň štipku kutilského nadania a chuti do práce, môžete si vertikálnu záhradu vyrobiť doma svojpomocne.

Zelenú stenu si šikovný kutil zvládne vyrobiť sám. Autor: MannewaarZelenú stenu si šikovný kutil zvládne vyrobiť sám. Autor: Mannewaar

Zdroj obrázků: www.flick.com, www.commons.wikimedia.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS