1/5
Nastala doba skleníková

Nastala doba skleníková

1. května 2015 v 23.30 , Design , Hobby markety , Záhradný nábytok

Sponzorované odkazy

Jar je opäť tu a nastal čas horúčkovitých prác na záhradkách a záhradách. A čo by to bolo za záhradu, keby nemala skleník, alebo aspoň fóliovník.

Toto vybavenie do záhrady nekupujeme každoročne, teda je správny výber veľmi podstatný a dôležitý. Súčasná doba je skvelá v tom, že ponúka pestrú paletu možností, spôsobu tvorby skleníka a fóliovníka, pričom najjednoduchší je stavebnicový systém, ktorý je v ponuke každého hobby marketu. Niekde je ponuka veľmi bohatá, inde skromnejšia, ale vďaka katalógovému predaju možno všetko, čo nie je v markete na sklade jednoducho doobjednať. A každý len trochu zručný zvládne montáž skleníka alebo fóliovníka jednoducho a rýchlo.

FiveStrom/Flickr.comFiveStrom/Flickr.com

Čo si musíme dopredu určiť?

  • zabezpečenie vhodného a dostatočného miesta na záhrade, jeho vyčlenenie, príprava a vyčistenie, ďalej
  • miesto vyberáme podľa svetových strán, a toho čo v skleníku budeme chcieť pestovať
  • na umiestnení závisia podmienky pre niektoré rastliny a naše pestovateľské úspechy
  • určíme si, aký typ skleníka chceme, s akými rozmermi a čo by mal spĺňať
  • volíme aká bude jeho konštrukcia (hliníková, plastová)
  • a z čoho bude mať skleník výplne (polykarbonát, sklo)

Kde kúpiť?

Skleníky a foliovníky sú v súčasnosti dostať všade, a to vo všetkých veľkostiach, typoch a druhoch. Sú k dostaniu vo všetkých hobby marketoch ako sú

Ale aj na internete v e-shopoch. A to v špecializovaných e-shopoch, ponúkajúcich záhradkárske a kutilské potreby, ale aj v e-shopoch s bytovými doplnkami, domácimi potrebami, kutilskými potrebami, ale aj v internetových obchodoch s tzv. mixom najrôznejších produktov.

JureSwiss/Flickr.comJureSwiss/Flickr.com

Vhodné umiestnenie

Aby rastliny mali v skleníku čo najviac svetla a slnka, je ideálne postaviť jeho dlhšiu stranu v južnom smere. Vstup do skleníka by naopak mal byť orientovaný na severnú stranu. Dôvodom je eliminácia nárokov na vetranie skleníka. A vyberáme také umiestnenie, aby skleník nebol cez deň príliš dlho v tieni, či niečím zatienený.

Umiestnenie určuje dostatok svetla i tepla

Odlišné rastlinky majú odlišné nároky na teplo a svetlo. Ale úplne všetky potrebujú dostatočné množstvo oboch. Predovšetkým svetlo určuje, ako sa bude naším rastlinám dariť a ako budú prospievať. Podmienky pestovania pri výbere miesta teda nepodceňujeme.

Polyger/Flickr.comPolyger/Flickr.com

Bez základov, alebo so základmi?

  • Tu je podstatný materiál, ktorý zvolíme. Skleník z oceľových profilov so sklenenými výplňami je ideálne postaviť na postavené základy, či základňu, ktorá niekedy je súčasťou skleníka pri predaji.
  • Je možné vybetónovať základy, ktoré sa stavajú klasicky alebo metódou tzv. strateného debnenia. Výška základov musí byť v dostatočnej hĺbke kvôli zamrznutiu, pričom okolitý terén by základy mali prevýšiť o cca 5 – 7 cm.
  • Vrchnú plochu základov je nutné zarovnať vždy vodorovne, pre elimináciu postupného kríženia konštrukcie a popraskanie skla.
  • Naopak skleník s polykarboná­tovými výplňami môže mať napríklad aj hliníkové profily a nie sú potrebné až tak mohutné základy, často postačí jednoducho ukotvená základňa, ktorá je súčasťou balenia pri predaji.
  • fóliovník nemusí mať základy vôbec, ten postačí uchytiť k zemi podobne ako stan, či pergolu, len u neho zvoliť uchytenie pevnými svorkami so skrutkami.
Geln_Plastic/Flickr.comGeln_Plastic/Flickr.com

Vetranie je podstatné

Správne dostatočné vetranie je pre skleníkové pestované rastliny dôležité. Ideálne je odvetrávanie horúceho vzduchu strešným oknom v kombinácii s bočným oknom. Práve tým dosiahneme správnu cirkuláciu vzduchu a jeho výmeny a tým docielime, že sa nám pestované rastliny nespália. V lete nechávame dvere skleníka otvorené, tým sa jeho interiér neprehrieva. Dobré však je, vetrať aj v chladnejších časoch roka, aby nedochádzalo k šíreniu plesní.

Údržba skleníka

Ako sklenenú tak polykarbonátovú výplň a povrch, čistíme mydlovým roztokom, opláchneme a vytrenie bavlnenou handričkou. Po umytí opláchnite čistou vodou.

Úvodný obrázok: Acada/Flickr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS