20/5
So zeleňou doma celoročne

So zeleňou doma celoročne

20. května 2015 v 05.00 , Bytové doplnky , Design

Sponzorované odkazy

V každom byte a dome sú príjemnou a praktickou okrasou izbové kvetiny. Nielen preto, že nám zlepšujú ovzdušie v príbytku, ale kúsok zelene pôsobí blahodarne aj na ľudskú psychiku.

Z toho vyplýva, že do nášho domova kvety (nielen rezané vo vázach, alebo sušené v ozdobách) celkom určite patria. Pretože je náš domov s nimi krajší, ale aj zdravší. Izbové rastliny totiž zvlhčujú ovzdušie, vstrebávajú a rozkladajú škodliviny a navyše pohlcujú prach.

Ktoré rastliny možno doma pestovať?

  • bylinky
  • izbové rastliny
  • závesné kvety
  • jarné cibuľoviny

Najobľúbenejšie

Rovnako ako medzi pokrmami, koníčkami alebo knihami, rovnako aj medzi kvetinami je niekoľko najviac obľúbených. K nim patrí predovšetkým Dracéna, Ibištek a Yucca.

shadowssahdor/Flickr.comshadowssahdor/Flickr.com

Dracéna – Dracaena

Izbová rastlina tvoriaca kmeň so zelenými, červeno alebo žlto pruhovanými úzkymi listami ktoré sú pružné a ohýbajú sa k zemi. Dobre sa jej darí na mieste s rozptýleným svetlom a nepriamym slnečným svitom. Počas leta môže byť aj vonku, inak nie však v nižších teplotách než 15 °C.

Počas teplejších mesiacov je potrebné udržovať zeminu stále vlhkú, v chladnejších potom postačí menej početné zalievanie aj suchšia pôda. Potrebu vlahy rastlinky nám napovie hnednutie listov, ktoré ukazuje prílišné sucho alebo prievan a nadmerné zalievanie naopak mäknutie kmeňa dracény. Hnojíme ju len počas leta cca 1 x týždenne.

turunku/Flickr.comturunku/Flickr.com

Ibištek – Hibiscus rosa

Vždy zelený ibištek alias čínska ruža, patrí ku kríkovým rastlinkám. Dobre sa tvaruje a preťahuje, má krásne kvety (červené, žlté, krémové, biele), ktoré kvitnú len jeden deň, na noc sa zatvárajú a potom opadnú. Výborným miestom pre túto dekoratívnu kvetinu bude veľa svetlé, slnečné a vzdušné stanovište, cez leto vonku (na balkóne, terase).

V chladných mesiacoch vo vnútri domu a bytu. Počas zimy jej doprajeme nižšie teploty okolo 12 – 16 °C, niekde v hale alebo predsieni, pri vyšších teplotách opadávajú lístky. Počas leta ibištek hojne zalievame, v zime udržiavame zeminu len navlhnutú. Hnojíme 1 x mesačne, iba počas jari a leta. Vhodné je ho každoročne na jar presadiť do čerstvej, novej zeminy.

lisa/Flickr.comlisa/Flickr.com

Yuka – Yucca

Máme na mysli tú izbovú, nie bez kmeňa záhradnú. Izbová Yuka má silný kmeň, a aj napriek väčším rozmerom (až 2 m výšky) ktoré môže dosiahnuť, ju radíme k najviac obľúbeným rastlinám v domácnostiach. Výšku možno úplne jednoducho korigovať zrezaním vrcholu, alebo celú veľkú rastlinu rozrezať na menšie kusy cca 30 cm a zakoreniť ju.

Yuke sa darí na slnečnom mieste s čerstvým vzduchom. V zimných mesiacoch ju uložíme niekam do teploty okolo 10 °C. Ak ju necháme na rovnakom stanovisku ako v lete, neuschne nám, ale stráca potom často listy. Zálievku potrebuje miernu, pozor na premokrenie. Hnojíme iba v lete cca 1 x za 3 týždne.

Domáca zeleň, alebo izbové kvety sú dôležitou súčasťou nášho bývania. Spríjemňujú nám prostredie a skvalitňujú vzduch v interiéri.

Úvodný obrázok: Turunkul/Flickr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS