16/10
Jedálenský stôl - aký si zaobstarať?

Jedálenský stôl - aký si zaobstarať?

16. října 2015 v 00.00 , Design , Kuchyne , Stoličky , Stoly a stolíky

Sponzorované odkazy

Už dávno neplatí, že stôl je len rýdzo praktickým artiklom o ktorého dizajn nie je nutné sa starať. Už dávno nie sú jedálenské stoly a stoličky iba masívne, štvorcové a len z dreva. Súčasnosť ponúka oveľa viac. Do bývania vtrhol závan novoty a originality.

V súčasnom nábytku nachádzame nové poňatie štýlov a dizajnu, nevšedné farby, tvary a prevedenie a nové zaujímavé materiály. Stoly a stoličky sa stávajú úžitkovým dizajnovým doplnkom interiéru. Sú samostatné, alebo súčasťou kuchynských jednotiek, príjemne kompaktné, prekvapivo kombinovateľné a variabilné. Kľúčom dneška sú nové technológie a celkový rytmus doby.

Jednoduché a praktické riešenia sú kompatibilné a variabilné kúsky kuchynského rozkladacieho nábytku. Foto: Weburbanist.comJednoduché a praktické riešenia sú kompatibilné a variabilné kúsky kuchynského rozkladacieho nábytku. Foto: Weburbanist.com

Keď sa povie moderna

Moderný nábytok dnes je širokým pojmom. O stoloch a stoličkách v kuchyni to platí dvojnásobne. Mnoho ľudí dnes volí nevšednosť a nápaditosť, ak nie priamo vyzývavosť. Prečo? Pretože tradičné stoly a stoličky zaberajú veľa miesta. Cieľom stolov a stoličiek je ľahkosť a ľahká prenosnosť, ktorá poskytuje pohodlie, originalitu a domácu pohodu.

Frčia rôzne materiály a technológie

Medzi kuchynskými stolmi, barovými posedeniami a stoličkami frčia tie z antikorovej ocele, s pochrómovanými časťami, so sklenenou a kameninovou doskou, ak sú ako súčasťou kuchynskej linky či ostrovčeka, potom ideálne z toho istého materiálu ako oni.

Krásny čierno biely, dizajnom veľmi vzdušný a kompaktný jedálenský stôl so stoličkami v súdobých moderných, hladkých a jednoduchých líniách. Foto: Yankoodesign.comKrásny čierno biely, dizajnom veľmi vzdušný a kompaktný jedálenský stôl so stoličkami v súdobých moderných, hladkých a jednoduchých líniách. Foto: Yankoodesign.com

Chcete ovál, či guľatý?

Dnešný stôl nemusí byť len štvorcový. Je guľatý, oválny alebo obdĺžnikový. Môže byť aj sklápací, skladací alebo raňajkový / barový alebo je kompatibilnou súčasťou kuchynského ostrova a linky. A v súčasnosti prevažujú svetlé, atraktívne farby v niekoľkých kombináciách, kontrasty, alebo všetko jednom farebnom tóne.

2 v 1– to je guľatý ostrovček a stôl v jednom… ideálny do malého priestoru, alebo kuchyne nadväzujúcu na obývaciu časť domu či bytu. Foto: Weburbanist.com2 v 1– to je guľatý ostrovček a stôl v jednom… ideálny do malého priestoru, alebo kuchyne nadväzujúcu na obývaciu časť domu či bytu. Foto: Weburbanist.com

Jedáleň nie je stará

Pojem jedáleň s jedálenským stolom a s posedením vznikol a je starý len niekoľko storočí. Dlho sa tomuto nábytku venovala veľmi malá pozornosť. Avšak súdobí návrhári doháňajú stratený čas, o čom svedčí aj tento multifunkčný, otočný a rozkladací stôl so stoličkami. Uzavretý poslúži ako kuchynský ostrovček pri príprave pokrmov a otvorený potom ako elegantný stôl pre dvoch. Je ukážkou úspornej stratégie a transformácie.

A čo napríklad tieto originálne kúsky? Sú nezvyklé, osobité a excentrické! Foto: Yankoodesign.comA čo napríklad tieto originálne kúsky? Sú nezvyklé, osobité a excentrické! Foto: Yankoodesign.com

V mene ergonómie a scifi

Zelenobiely ergonomicky tvarovaný raňajkový pultík so stoličkami slúži pri príprave jedla ako kuchynský ostrovček pre prácu a ako odkladacia plocha. Do malého priestoru kde je nutné šetriť každým centimetrom zase krásne zapadne vtipný do hneda ladený konferenčný stôl a kreslá. Celý set má vyvýšené pultíky ku ktorým ako sedadlá poslúžia opierky kresielok. A ako zo sci fi filmu pôsobia ďalšie dva originálne bizarné kúsky – technicky „vymakané“ a softvérom vybavené modro biele kuchynské posedenie pri multifunkčnom pulte alebo trochu bylinkovej záhradky v úplne modernom poňatí, kedy opäť možno pult využiť variabilne.

Servisný pult a stôl v jednom. Maximálne praktická vecička s minimálnou požiadavkou na priestor. Foto: Yankoodesign.comServisný pult a stôl v jednom. Maximálne praktická vecička s minimálnou požiadavkou na priestor. Foto: Yankoodesign.com

Bonbónik na koniec

A toto je naozaj bonbónik! Kvalitný antikorový oceľový skladací pult. Zložený slúži ako elegantný jedálenský stôl, a rozložený naopak ako moderné prípravné centrum. Variabilita a zároveň jednoduchosť berie dych.

Zdroj foto: Weburbanist.com; Yankoodesign.com;

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS