29/3
Posuvné dvere umožnia čarovať s priestorom

Posuvné dvere umožnia čarovať s priestorom

29. března 2016 v 22.15 , Bytové doplnky

Asi najobĺúbenejšou výhodou posuvných dverí je ich priestorová úspornosť. Pri používaní totiž posuvné dvere nezaberajú prakticky žiadne miesto navyše. Posúvajú sa po pojazdovej lište v garniži upevnenej na stene, prípadne sa zasúvajú do takzvaného stavebného púzdra.

Technológia posunu posuvných dverí nevyžaduje žiadne vodiace lišty či inštaláciu prahu na podlahe, takže tento typ dverí súčasne vytvára bezbariérový priestor. Táto vlastnosť posuvných dverí umožňuje nielen ich použitie v obmedzenom priestore, ale súčasne otvára obrovský potenciál pre veľkorysé a súčasne rýchle premeny priestoru, ktorom sú umiestnené.

V prípade, že potrebujete vyriešiť prechod z miestnosti do miestnosti, kde sa už nachádza stavebný otvor, určený pre dvere, zvolíte pravdepodobne posuvné dvere s uchytením na stenu. Krídlo tohoto typu posuvných dverí sa pohybuje tesne popri stene. Výhoda posuvných dverí na stenu spočíva v tom, že na ich inštaláciu nepotrebujete stavebné úpravy. Stavebný otvor stačí obložiť jednoduchou obložkovou zárubňou, nad ktorú sa do steny pripevní špeciálna garniža s pojazdovou lištou, po ktorej sa dvere posúvajú. V tomto prípade treba počítať s tým, že priestor, kam sa dvere popri stene zasúvajú, nie je možné využiť napríklad na zavesenie obrazu, poličky či skrinky. Tento problém elegantne vyrieši použitie druhého typu posuvných dverí, ktorým sú posuvné dvere so zasúvaním do stavebného púzdra. Tie sa zasúvajú do steny, ktorá vznikne inštaláciou takzvaného stavebného púzdra. Túto stenu už môžete využiť ako klasickú stenu, vrátane celého priestoru pozdĺž nej.

posuvnými dverami môžete pracovať aj veľmi kreatívne – vo voľnom priestore ich možno využiť aj ako posuvné priečky, ktoré umožňujú „čarovať“ s priestorom a variabilne meniť jeho veľkosť a dispozície. Môžete tak napríklad podľa potreby spojiť alebo oddeliť priestor kuchyne a jedálne, prípadne týmto spôsobom na jedáleň napojiť ešte obývaciu izbu, zimnú záhradu či terasu. Podľa potreby tak v priebehu niekoľkých sekúnd zmeníte dispozíciu prízemia domu na štyri, tri alebo dva samostatné priestory, prípadne na jeden veľký spoločný priestor pre rodinnú oslavu či party. Podobne môžete rozdeliť a súčasne spojiť priestor detskej izby pre dve až tri deti tak, že je možné využiť otvorený priestor ako klubovňu pre hry a spoločné aktivity a súčasne v prípade potreby vytvoriť súkromie pre každé z detí.

Pre výrobu posuvných dverí sa využíva široké spektrum materiálov. Veľmi obľúbené sú presklené posuvné dvere s výplňami z bezpečnostného kaleného skla v rámikoch, pretože sú priestorovo najúspornejšie a súčasne vnášajú do interiéru svetlo a dizajn. V prípade potreby ich môžete doplniť sklenenou priečkou.
Ak vás pre voľbu posuvných dverí nemotivuje úspora miesta, jednoduchý a tichý spôsob otvárania, bezbariérový prístup, dlhá životnosť a jednoduchá údržba, možno si posuvné dvere vyberiete preto, že sú nesmierne elegantné.

Informácie o rôznych typoch posuvných dverí nájdete na stránkach www.solodoor.sk.

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS