15/6
Ako vybrať vhodné bezpečnostné dvere?

Ako vybrať vhodné bezpečnostné dvere?

15. června 2016 v 00.00 , Byty , Design , Domy

Sponzorované odkazy

Možno sa v ponuke súčasného trhu s bezpečnostnými dverami tak trochu strácate. Váhate, ste nerozhodní, alebo neviete, čo vybrať. A chcete vybrať tak, aby to boli dvere správne a vhodné.

Výber bezpečnostných dverí neradno podceňovať. Čo vziať do úvahy a načo sa zamerať? Poradíme vám.

Či už vyberiete akékoľvek dvere, dnes by každá domácnosť mala mať bývanie poistené. Poistite si bývanie proti krádeži. Kvalitná poistka so solídne dojednanými podmienkami veľa pomôže v prípade čohokoľvek.

Voľte správnu bezpečnostnú triedu

Bezpečnostná trieda vychádza z noriem STN EN 1627 až STN EN 1630 a dvere sú podľa nich a bezpečnostných prvkov, ktoré obsahujú rozlíšené a dané do šiestich bezpečnostných tried. Ideálne je vyberať z triedy 3, 4 a vyššie. Vyššia v prípadoch, keď ste zberatelia, máte doma cenné obrazy, mince, známky či nejaké starožitnosti. Inak bohato stačí tretia a štvrtá trieda. Od roku 2012 sa pre bezpečnostnú triedu využíva skratka RC, keď stupeň bezpečnostnej triedy (RC) je tu určený tým, čo vydržia bezpečnostné prvky dverí v prípade pokusu o vniknutie.

Zistite si solídnosť firmy a dodávateľa dverí

A skôr než začnete s výberom dverí, prvotne si zistite, ako je firma na ktorú sa obraciate solídna a dôveryhodná. Napovedia vám recenzie na internete, náhľad do obchodného registra, prípadne známi čo majú s firmou skúsenosť. Dobrým ukazovateľom sú pobočky a viac miest kde firma funguje. Ukazuje to na expanziu a dobré obchodovanie a podnikanie. To všetko má váhu na odbere dverí a pri záručnom a pozáručnom servise. Preto je dobré, aby firma nebola príliš ďaleko od vášho bydliska.

Kvalitný a vhodný materiál

Správny, vhodný a kvalitný materiál je alfou a omegou trvanlivosti dverí. Aj keď sú IN hlavne drevené a preglejkové materiály, najlepšie sú dvere z pozinkovaného plechu s pevným oceľovým jadrom. Plech totiž nijako nereaguje na vlhkosť a teplotné výkyvy. Naviac je prekonanie plechu pre narušiteľa zložitejšie. A dnes sú také dvere dizajnovo veľmi pekné, pretože sa natavujú na povrch kvalitné fólie v mnohých variáciách dreveného dekóru. Tie majú navyše tú výhodu, že sú trvanlivé – odolné proti mechanickému poškodeniu, a s jednoduchou údržbou.

Nielen dvere, ale ideálne tiež zárubne

Aj zárubne si možno v zhodnom dekóre akú má fólia pozinkovaných dverí zaobstarať. A určite je dobrým krokom zárubne si vždy zaobstarať spolu s bezpečnostnými dverami. Len tak máte istotu 100% zabezpečenia a tesnenia dverí.

Bezpečnostné prvky

Každé dvere majú bezpečnostné prvky. Aké?

  • pevný oceľový skelet dverí
  • precízne zamykanie a cylindrická vložka odolná proti odvŕtaniu a vyhmataniu planžetou (aj vložky sa delia podľa bezpečnostnej triedy, ideálne voľte štvrtý stupeň)
  • istiace čapy
  • kvalitné kovanie
  • konštrukcia celokovová a dvojplášťová
  • priečne a vodorovné výstuhy
  • vnútorná výplň dverí s tepelne a zvukovo izolačnou vložkou

A čo niečo naviac?

Ak chcete väčší komfort, možno využiť možnosť zjednotenia kľúčov, obstaranie si obmedzovačov otvárania, alebo elektronické zabezpečenie.

A nakoniec to hlavné – cena!

Cena kvalitných bezpečnostných dverí nie je nízka. Počítajte od 1000 € až po napríklad 1500 €. To je dané stupňom zabezpečenia, materiálom a bezpečnostnými prvkami.

Zdroj foto: Facebook.com

Autor: Pavla Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS