17/4
Posaďte sa prosím!

Posaďte sa prosím!

17. dubna 2017 v 00.00 , Design , Kuchyne , Obývacie izby , Spálne , Stoličky

Sponzorované odkazy

Správne a dobre si sadnúť pri práci a odpočinku, je kľúčové. Dobre a pohodlne sedieť pomáha nielen k lepšiemu zdraviu, ale aj duševnej pohode. Viete ako si správne vybrať stoličku?

Súčasný trh nás bombarduje nepreberným množstvom produktov, a ani u stoličiek to nie je výnimka.

Ale ktorá je tá správna?

  • stolička bez ostrých hrán – operadla aj podložky na sedenie
  • s dostatočne vysokým operadlom
  • s pohodlným sedadlom
  • so štandardnou a vhodnou výškou nožičiek tak, aby sme pri sedení nemali nohy vo vzduchu, alebo naopak nesedeli prikrčený a s nohami ohnutými v nevhodnom uhle
  • okrem jedálenskej a kuchynskej stoličky, by pre relax mala mať stolička aj opierky na ruky
  • pre prácu je vhodná kancelárska stolička, s meniteľnou výškou sedu, s vysokou opierkou chrbta (ideálne i opierkou krku)
  • vždy by mala mať každá stolička vodorovné sedadlo

Sedavé zamestnanie a vôbec nadmiera sedenia človeku nesvedčí – trpí chrbtica, kĺby, dýchanie, panva aj tráviaci systém. Pri počítači aj oči a krčné svaly s ramennými svalmi. Preto by sme, keď už máme na výber (v práci to asi veľmi neplatí) mali vyberať posedenie domov s rozmyslom a dôkladne.

Ak je možné, vždy je dobré stoličku vyskúšať, premerať či vám vyhovuje výška sedadla, cez dĺžku nožičiek stoličky, až po to, ako vysoké operadlo bude pre vás optimálne. A až potom riešiť dizajn a štýl stoličky. Alebo naopak – vybrať podľa dizajnu a štýlu niekoľko variantov a potom si vybrať, ktorá zodpovedá vašim podmienkam, postave aj účelu. Ak sa nejedná priamo o jedálenskú stoličku, a chceme na nej sedieť a niečo robiť – písať, praktizovať ručné práce, atď., voľte stoličku bez operadiel na ruky, pri práci by vám operadlá prekážali.

Ak je nákup stoličiek určený pre celú rodinu a osoby majú rôzne postavy, je dobré zvážiť preferencie a postavu všetkých, a nájsť správny kompromis vyhovujúci všetkým. Pre deti doporučujeme vždy detskú stoličku, buď s vysokými nohami, alebo stoličky v súprave so stolíkom.

Výber pekných, funkčných, praktických a pritom dizajnových stoličiek je veľký. Vyberie si iste každý tú svoju stoličku – podľa štýlu, farby, materiálu i účelu. Pozor na zradné nečalúnené stoličky, sú síce pekné na pohľad a skvele sa udržujú, ale majte na pamäti, že je k nim nutné zaobstarať textilné podložky na sedenie, aby vás nebolel zadok a panva vďaka tvrdému sedadlu, a tiež aby ste sa na sedadlo nelepili. To isté platí aj pri čalúnených kožených a koženkových stoličkách a stoličkách z eko kože.

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS