3/11
Národnú cenu za študentský dizajn 2017 získala stolička zo sena

Národnú cenu za študentský dizajn 2017 získala stolička zo sena

3. listopadu 2017 v 00.00 , Design , Stoličky

Sponzorované odkazy

Na konci októbra 2017 prebehlo vyhlásenie Národnej ceny za študentský dizajn 2017, v ktorom sa súťažilo v produktovom, industriálnom a dopravnom dizajne.

Tento rok to bol už dvadsiaty siedmy ročník. A akcia mala nielen celoslovenský, ale aj medzinárodný presah. A konkurencia bola veľmi početná a tvrdá. Takmer dvojnásobná, než bola na minulom ročníku podujatia.

Prepojiť vzhľad, estetiku, reálnosť produktu, jeho užitočnosť, praktickosť a ergonómiu nie je až také jednoduché. A rozsah súťaže bol široký a poňal v sebe viacero odvetví – od nábytku a skla s porcelánom, cez obuv, hračky a interiéry až po prístroje a industriálny dizajn.

O víťazoch jednotlivých kategórií rozhodovali tri na sebe nezávislé poroty (vysokoškolská porota pedagógov VŠ a Univerzít, stredoškolská porota pedagógov SŠ a VOŠ a do tretice národná porota zložená z kurátorov múzeí, dizajnérov a nezávislých expertov).

Ako už bolo povedané, mala tento rok súťaž i medzinárodný presah. A práve do medzinárodných vôd zamierila Národná cena za študentský dizajn 2017 Grand. Cenu získala ekologická stolička, alias stolička Jána Forgáča.

Študent slovenskej technickej univerzity v Bratislave Ján Forgáč prezentoval svoj koncept 100% bioodbúrateľného sedenia vo forme stoličky s jednoduchým a všetko hovoriacim pomenovaním Seno.

Ekologická stolička Seno je inšpirovaná hornatou krajinou Slovenska a je určená pre krátkodobé sedenie vo verejných priestoroch, kultúrnych centrách, galériách, a ďalších spoločenských priestoroch. Môžete si ju však zaobstarať aj domov.

Sedacia časť stoličky je vyrobená zo 100% bioodbúrateľného a recyklovateľného materiálu. Tým je sušená tráva a seno zmiešané s celulózovým lepidlom. Zmes je lisovaná za vysokého tlaku vo forme. Podstavec stoličky je vyrobený z ohýbaného drôtu a so sedacou časťou prepojený dômyselne navrhnutým tvarovým spojom bez ďalších prídavných súčiastok.

Konštrukcia stoličky tak pozostáva len z dvoch častí, ktoré prepája napätie medzi drôtom a doskou. Ergonómia stoličky vyhovuje cca 20 minutovému sedeniu. Sedieť možno variabilne pozdĺžne (ako na koni) i na šírku (klasicky), pričom každý zo spôsobov uľavuje kostre človeka inak.

Jednoduchá manipulácia so stoličkou je daná jej nízkou hmotnosťou a navyše je stolička stohovateľná. Prevedenie necháva vyniknúť inovatívny materiál.

Čo na ňu hovoríte?

Zdroj foto: Studentskydesign.cz

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS