16/2
Rok 2019 v bytových textíliách

Rok 2019 v bytových textíliách

16. února 2019 v 00.00 , Bytové doplnky , Design

Sponzorované odkazy

Je za nami prvý mesiac roku 2019 január. A v ňom prebehol aj veľtrh bytového textilu vo Frankfurte nad Mohanom nazvaný Heimtextil. Na ňom boli ukázané trendy, ktoré v bytovom textile tento rok budú prevládať.

Aké trendy to sú?

  • Ekologicky ladené materiály – výrobou aj využitím zdroja
  • Výrazné štruktúry povrchu textílií
  • Grafické menšie, či väčšie vzory textílií

Na veľtrhu bolo možné vidieť produkty celkom 3 025 vystavo­vateľov zo 65 krajín. A všade dominovali grafické prvky vzorov, výrazné štruktúry povrchov aj ekologicky ladené kúsky. A táto trojaká línia sa prelínala nielen do dekoračných látok, ale aj kobercov a predložiek v kúpeľňovom a spálňovom textile aj na textilných tapetách.

Grafické menšie, či väčšie vzory

Tie tak trochu odkazujú na 60. roky, kedy boli v kurze a na retro štýl. Ale aj 50. roky, alebo 70. roky sa grafickými prvkami prelínajú. Tu je poznať zase vplyv Art Deco štýlu a niečo z Hippie obdobia. Skrátka minulosť sa v našich interiérových doplnkoch neustále odráža aj dnes.

Výrazné štruktúry povrchov

Tieto výrazné štruktúry na povrchu vyniknú hlavne v zaujímavých pohľadoch so zakomponovaním hry tieňa a svetla, v súvzťažnosti s jednoduchými interiérmi a tiež evokujúce trojrozmernosť textilných bytových doplnkov. Profesionálne, často majstrovské spracovanie na nás dýcha kvalitou a luxusom.

Originalita bavlny a ľanu

Štruktúrovaná originalita jednotlivých kúskov vyniká hlavne u dvoch materiálov – u bavlny a ľanu. Tu je zakomponovaná tradícia, časti evokujúca patinu a používanosť, alebo zaujímavé ďalšie materiály a najrôznejšie efektné väzby a výrezy.

Farebnosť

Tá je rôznorodá od nepríliš sýtych modrých, žltých, fialových farieb až po jemné ružové, fialové, svetlo modré, sivé a smotanové odtiene, alebo striebristé poňatie s leskom. Predovšetkým svetlo a tmavo sivá farba dodáva kúskom nadčasovú eleganciu.

Spálňa a kúpeľňa

Naopak spálňa a kúpeľňa sa tejto farebnosti vymykajú. Tu sa vsádza na prírodné a zemité odtiene svetlé a stredne hnedé. Z materiálov potom dominuje satén, damašek, zmesi s hodvábom a mikroplyš.

V kúpeľni sa otvára možnosť výrazným štruktúram na jednofarebných predložkách, uterákoch a rukaviciach na umývanie predovšetkým z klasického froté, alebo novšieho plyšu.

Ekologicky ladené materiály

V bytových textíliách sa presadzuje bio bavlna, zmesi látok vyrábané udržateľnou formou a tiež získavané z obnoviteľných zdrojov ako je napríklad bambus, bambusové vlákna, alebo sisal.

Zdroj foto: Pixabay.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS