19/6
Ako ochladiť interiér v letných horúčavách?

Ako ochladiť interiér v letných horúčavách?

19. června 2019 v 00.00 , Byty , Domy

Sponzorované odkazy

Opakuje sa to každoročne. Stále väčšie a väčšie horúco decimuje Slovensko. Také teplo, na ktoré nie sme veľmi zvyknutí, a tak si s ochladzovaním interiéru veľkú hlavu nerobíme. Veríme, že zase horúčava rýchlo prejde a bude lepšie.

Každoročné zvyšujúce sa letné teploty ale napovedajú, že by bolo treba o chladení uvažovať. Až zase udrie, bude už neskoro. Čo možno robiť, keď je všetko za oknom rozpálené ako v peci, a aj vzduch je takmer nedýchateľný, ako je horúci?

klimatizácia s vonkajšou jednotkouklimatizácia s vonkajšou jednotkou

Správne vetrajte

Vetrajte poriadne len skoro ráno, neskoro večer a v noci. V tejto dobe je vzduch svieži a nie je horúci. Akonáhle začne slnko svietiť a vzduch sa začína ohrievať, okná aj lodžiu či terasu zatvorte. Len tak sa vám dovnútra nedostane horúci vzduch.

Kvalitné tienenie to istí

Solídnym tienením okien, dverí, a to zvonka i vo vnútri. Vonkajšie žalúzie vám neprepustia horúco dovnútra a nedovolí ani slnečným lúčom rozpáliť sklá okien, dverí a lodžií. Avšak vnesie vám do príbytku dosť veľké šero. Aj keď aj to je lepšie ako horúčava na spotenie. Navyše je možné jednotlivé lišty regulovať a ich sklon nastaviť tak, aby svetlo prešlo, a pritom horúco zostalo vonku.

stropný ventilátorstropný ventilátor

Druhou možnosťou sú vnútorné žalúzie na oknách, paneloch lodžie a presklenených dverách. Tie fungujú pri správnom sklone ako dobrá brzda horúčavy a slnečných lúčov. Horizontálne býva väčšinou pevne uchytené na rámoch, ale vertikálne môžete zatiahnuť, a pritom nechať pootvorené okno aj pri vetraní, a nepustiť teplo ani slnko dovnútra.

Nezatracujte ani závesy a rolety. Aj ony majú svoj efekt. Horúčava nemá šancu sa cez ne dostať dovnútra a váš príbytok bude vždy niekoľko stupňov chladnejší ako vonkajší.

Ochladzovanie vo vnútri

Vnútri v interiéri môžete využiť vetrák. Ten síce vzduch samotný neochladí, ale víri ho a týmto vírením vzniká vánok, ktorý vám dodáva pocit ochladenia. Vetráky dostať kúpiť stolné, stojace, alebo aj stropné, napríklad v spojení s hlavným svetlom, alebo stropné samostatné. Je jedno aký zvolíte každý má určitý efekt na pohyb vzduchu v priestore.

Kombinácia mokrej textílie s vetrákom

Ak máte stolný, alebo stojací vetrák, môžete pred neho na stoličke zavesiť mokré prestieradlo, alebo uterák. Prúd vzduchu mokrú textíliu vysúša a mikro častice vody sa dostávajú do vzduchu, ochladzuje ho a zároveň príjemne zvlhčuje.

Mokro a slnečné lúče

Podobne to možno urobiť aj s mokrou plachtou na okne, pokojne ju zaveste za žabky na záclone. Na okne síce vzduch nevíri žiadny vetrák, ale dopadajúce slnečné lúče na sklo a prípadne aj žalúzie textíliu vysúša, voda sa odparuje a vzduch sa ochladzuje aj zvlhčuje.

Vlhkosť s odparovaním

Ďalšou možnosťou je na skladací vešiak na bielizeň postavený niekde v interiéri zavesiť mokré kúsky, ktoré vzduch zvlhčia aj málinko ochladia tým, ako sa z bielizne odparuje voda.

A ešte je tu fígeľ s vaňou. Napustite do vane tak do 1/3 studenú vodu a nechajte dvere do kúpeľne otvorené. Odparovaním vody sa vzduch v celom interiéri zníži o 2 až 4 stupne. Najviac to bude poznať samozrejme v okolí kúpeľne.

mobilné klimatizáciemobilné klimatizácie

Čo ešte pomáha?

Tiež možno rozprašovačom vlhčiť vzduch interiéru, pričom to so sebou nesie aj ochladzovací efekt. Tiež noste doma ľahké oblečenie, cez deň sa môžete osprchovať vlažnou vodou a jesť len ľahké pokrmy. Ono priznajme si to – chuť na horúce jedlo je v čase horúčav minimálna.

Choďte na to technicky!

Áno, technológie sú stále na vzostupe, a tak nie je od veci zauvažovať, či si do budúceho leta nekúpiť klimatizáciu. Pri klimatizácii zvažujte verziu vhodnú pre daný druh stavby (rodinný dom či byt) a cenovo dostupnú. Ak si neviete rady, je naporúdzi sa poradiť s odborníkmi.

stojaci ventilátorstojaci ventilátor

Na trhu sú klimatizácie s jednou vonkajšou jednotkou, prepojené na vnútornú jednotku do každej miestnosti. Tento typ funguje na základe cirkulácie, pričom z kompresora vonkajšej jednotky je tlačená chladiaca zmes do jednotlivých vnútorných jednotiek. Tam odparovaním chladne a následne je touto zmesou ochladzovaný prúdiaci vzduch, ktorý je vedený ventiláciou do miestnosti.

Aké typy klimatizácií dostať kúpiť?

  • klimatizácia nástenná s vonkajšou jednotkou
  • klimatizácia stropná s vonkajšou jednotkou
  • klimatizácia rohová s vonkajšou jednotkou
  • mobilné klimatizácie

Tieto typy aj značky klimatizácie sa odlišujú nielen výkonom, hlučnosťou, alebo aj rozsahom automatiky v nich, ale aj ovládaním, funkciami a samozrejme tiež cenou.

Mobilná klimatizácia

Ak nechcete nič inštalovať, môžete využiť mobilný typ klimatizácie. Tá je prenosná z jednej miestnosti do druhej miestnosti. Mobilná klimatizácia nemá vonkajšiu jednotku, ale dochádza v nej k cirkulácii chladiacej zmesi.

Ako riešite horúco v príbytku vy?

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS