17/8
Retro opäť v kurze!

Retro opäť v kurze!

17. srpna 2015 v 00.00 , Bytové doplnky , Bytový textil , Byty , Design , Domáce spotrebiče , Domy , Kuchyne , Nábytok , Príbory , Riad , Sklo , Spálne , Stoličky , Stoly a stolíky , Svietidlá

Sponzorované odkazy

Móda je premenlivá dáma a často sa vracia v čase, len s malými či väčšími obmenami. O retro štýle to platí dvojnásobne. A nie je to len vec odevnej módy, ale aj nábytku a interiérových doplnkov.

Čo je to vlastne retro?

Retro je niečo minulé a bývalé. Môže to byť zastaraná móda či štýl, ktorý sa od tej doby ešte raz vrátil. V súčasnosti sa pojem retro používa na označenie doby 50. a 60. rokov 20. storočia.

Bruselske retro

Retro dizajn má de facto na svedomí historická výstava Expo 58 v Bruseli, ktorá vtedajší módny dizajn značne ovplyvnila. Často sa mu preto dodnes hovorí bruselský štýl. Bruselské retro sa vyznačovalo výraznými líniami spolu s asymetrickosťou – plôch, farebnosti, štruktúry. Špecifikom bruselského retro štýlu boli kovové nohy stoličiek a kresielok, plastové stoly a stoličky s jednoduchou, ale výraznou skôr hranatou alebo jemne zaoblenou líniou a väčšie grafické vzory vo farebnom spektre žltej, svetlo zelenej, fialovej a šedej.

AlanKleinaMendez/Flickr.comAlanKleinaMendez/Flickr.com

Retro doma

Retro nábytok a bytové dekorácie majú svoje neopakovateľné špecifické znaky, a tie v súčasnej dobe nachádzame na mnohých týchto artikloch. Veď aj v prestížnej cene Red Dot Awards dominoval v kategórii domácnosť a ocenenie Best of best (najlepší z najlepších) jedálenský stôl Fontana, z produkcie Studia 28, Designbüro Appeltshauser a kreslo Stella Lounge Chair.

Retro Best of best

Stôl Fontana je vyrobený v kombinácii dreva a umelého kameňa. Má nohy z drevených morených hranolov a plocha stola je členená na panely. Stredové panely sú doplnené mechanizmom, vďaka ktorému je ho možné sklápať a rozkladať podľa potreby.

Stôl Fontana/en.red-dot.orgStôl Fontana/en.red-dot.org

Tiež druhý kúsok ocenený ako Best of best, ktorým je stolička, alebo ak chcete kreslo Stella Lounge Chair z dielne Busk + Hertzog, javí znaky retro štýlu. A to typickým oblúkovým operadlom, hoci predĺženým veľmi do strán, a kovovou nohou s guľatou základňou. V neposlednom rade možno za retro považovať aj poťah kresielka v šedom odtieni.

Kreslo Stella Lounge Chair/en.red-dot.orgKreslo Stella Lounge Chair/en.red-dot.org

Retro súčasnosti

Samozrejme dnes ide o varianty na retro v modernom duchu dnešnej doby. Kedy sa vždy snúbia retro akcenty s inovatívnymi líniami, materiálmi a prevedením. A tak sú tieto kúsky určené pre bývanie a doplnky k zútulneniu nielen domova, ale aj kancelárie, firmy a obchodných priestorov, často sofistikovane riešené, a prekvapivo štýlovo spracované.

TroyTolley/Flickr.comTroyTolley/Flickr.com

Podlahy dneška a steny domov a bytov v retro štýle majú typický geometrický vzor. Bežná je podlaha s čiernobielou šachovnicovou dlažbou, či PVC v podobnom duchu s inými geometrickými vzormi. Steny sú dnes vo farebnej škále doplnené veľkoformátovými tapetami na jednu stenu či jej časť. V ponuke trhu pre kuchyne nachádzame pestrú škálu spotrebičov v retro dizajne – od tých malých ako sú kanvice, mikrovlnné rúry, mixéry a kávovary, až po tie veľké ako sú chladničky, umývačky a sporáky či rúry. A nezostal opomenutý ani riad, kedy skla a porcelánu v charakteristickom retro štýle máme na výber v neprebernom množstve.

DollyDolly/Flickr.comDollyDolly/Flickr.com

A ako vyplýva z ocenených produktov tohtoročného Red Dot Awards a ich cien Bets of best, je retro skutočne v súčasnosti v kurze a oceňované. A čo vy – páči sa vám retro? A pôjdete na módnej vlne tohtoročného retro trendu a zaobstaráte si nejaký ten kúsok domov?

Úvodný obrázok: MeniAso/Flickr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS