28/8
Vyberáme sedaciu súpravu do obývačky: ako na to?

Vyberáme sedaciu súpravu do obývačky: ako na to?

28. srpna 2019 v 00.00 , Design , Nábytok , Obývacie izby

Sponzorované odkazy

Centrom a stredobodom obývacieho priestoru je predovšetkým sedacia súprava. Tá sa vďaka svojmu poňatiu, štýlu a rozmerom stáva základným prvkom obývacieho interiéru. Ako ju správne vybrať, aby sa nám do príbytku hodila a slúžila nám čo najdlhšie?

Už pri zariaďovaní, alebo rekonštrukcii interiéru prípadne toho obývaného treba všetko okolo kúpy novej sedacej súpravy dobre zvážiť a premyslieť. Musí sa vám do priestoru hodiť štýlom, farbou, poťahom, veľkosťou aj funkciami. Inak sa stane skôr príťažou a nechceným solitérom.

Aktuálne trendy hovoria, že ľudia uprednostňujú svoje pohodlie a skôr jednoduchosť. Aj keď každý máme iný vkus, a nemožno to úplne generalizovať. Čo človek to iný názor, vkus, farebné ladenie aj predstava. A keď kupuje sedaciu súpravu rodina, je to o to ťažšie, pretože skĺbiť predstavy a vkus všetkých je zložité.

Farba, štýl a veľkosť

Preto vychádzajte rozumne predovšetkým z pohodlia a komfortu pre všetkých, a až potom z poňatia a štýlu obývacieho priestoru tak, aby vám sedačka doň farebne aj štýlom zapadala. V obývacej izbe sa totiž schádza celá rodina, priatelia a známi. Tí všetci si chcú pohodlne sadnúť, oprieť sa a rozprávať sa. To je kľúčové a až potom by mala byť na rade farba, materiál čalúnenie a štýl sedacieho nábytku.

Funkčnosť

Položte si pri výbere sedacej súpravy tieto otázky

  • koľko ľudí bude sedaciu súpravu využívať
  • či k vám chodí veľa, alebo málo návštev
  • či chcete na sedačke len sedieť, alebo aj relaxovať a ležať
  • tiež či po večeroch na sedačke radi čítate, či sledujete domáce kino a televíziu
  • ako často organizujete zrazy s priateľmi a rodinou
  • ak máte malé deti, ktoré sa s vami povaľujú
  • či u vás často niekto prespáva a potrebujete rozkladaciu variantu
  • podľa týchto otázok si potom spíšte zoznam vašich zvyklostí, ktoré vám následne pomôžu orientovať sa pri výbere a nákupe z hľadiska veľkosti a požadovanej funkčnosti sedacej súpravy

Základom je sedenie

Základným parametrom je výška a hĺbka sedenia, pretože sú sedacie súpravy s kratším sedením, ktoré sú naozaj len na posedenie, ale naopak tie, ktoré majú dlhý a vysoký sedák, čím sa na nich horšie sedí, ale sú ideálne k relaxu a váľaniu sa.

Komfortné maličkosti

Sú nimi drobnosti na sedacej súprave, ktoré z nej robia variabilný a funkčnejší kúsok. Môžu to byť odnímateľné vankúše, nastaviteľné podhlavníky, alebo polohovateľné opierky, možnosti pridania stolíka, taburetu, či zabudované odkladacie dosky a stolčeky. Pre odpočinok sa hodia sedacie súpravy s predĺženou sedacou časťou vľavo, alebo vpravo, či s relaxačnou funkciou. Tiež výška zadnej opierky je dôležitá a mala by sa odvíjať od výšky najvyššieho člena rodiny. Oni sú síce sedacie súpravy s nižšou opierkou cool, ale pre vyššie osoby menej pohodlné.

Kam umiestnite televízor

Aj to je dôležité, aby bolo zo sedacej súpravy naň dobre vidieť zo všetkých strán. A tiež aby nebol televízor umiestnený príliš blízko ale ani ďaleko. Je to dôležité preto, aby si deti ani dospelí nekazili oči.

Vyberajte sedaciu súpravu nielen podľa počtu osôb, ktoré ju budú využívať a podľa funkčnosti, ale aj podľa veľkosti interiéru, kam ju chcete umiestniť. Nechcete sa v priestore cítiť stiesnene a mať ho prepchatý nábytkom. Preto tu hrá úlohu aj štýl a farebnosť sedacej súpravy, teda to, či interiér bude v country, romantickom, alebo v škandinávskom štýle. Od toho sa odvíja farba aj vzor čalúnenia.

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS