8/11
Ako zariadiť správne spálňu?

Ako zariadiť správne spálňu?

8. listopadu 2019 v 00.00 , Design , Nábytok , Spálne

Sponzorované odkazy

Spálňa – miesto, kde by ste sa mali cítiť nielen v bezpečí, ale aj komfortne a príjemne. Je to priestor k pokojnému a nerušenému odpočinku a spánku. Ako teda spálňu správne zariadiť?

Zdanlivo jednoduchá úloha sa v praxi môže zmeniť na veľký problém, keď neviete ako na to. Vyjasnite si preto vopred pravidlá ohľadom štýlu a typu aj materiálu nábytku a ďalšieho zariadenia spálne. Keď sa ich pridržíte, iste bude vaša spálňa to, po čom túžite a bude sa vám v nej skvele odpočívať a spať.

Posteľ je srdcom spálne

Základnou funkciou tejto miestnosti je poskytnúť čo najviac pohodlia a pokoja pre odpočinok a pokojný spánok. Posteľ je teda celkom kľúčovým prvkom každej spálne. Tú vyberte ako prvú a k nej dolaďujte ďalšie zariadenia a nábytok. Pre príjemný spánok dvoch ľudí je optimálna posteľ o šírke 180 cm a dĺžkou 200 cm, majte však na mysli, že alfou a omegou kvalitného spánku je dobrý matrac, ktorý zaistí komfort pri ležaní v odpočinku a spánku.

Nočné stolíky schovajú nevyhnutné drobnosti

Malý odkladací priestor vedľa postelí sa hodí vždy. Či už má formu len otvorených políc, alebo priamo nočných stolíkov, je potrebné si také miesto vždy utvoriť. Preto sa pred voľbou a typom odkladacieho priestoru prípadne nočného stolíka zamyslite nad tým, k čomu všetkému by vám mal poslúžiť. Či len k odkladaniu knihy a časopisov pre čítanie pred spaním, alebo aj na ukladanie ďalších drobností, či väčšiemu množstvu vecí. Nočný stolík či postele by mali mať vždy primeranú výšku, teda ideálne v porovnaní s výškou postele s matracom by ju nemalo presahovať na výšku o viac než 10 centimetrov.

Praktické skrine

Po doriešení spacej zóny v spálni je nutné vziať do úvahy aj uloženie vecí – oblečenie, bielizne, posteľnej, kúpeľňovej a ďalších vecí. Pokiaľ nemáte možnosť mať v hale či predsieni skriňový systém či voľne stojace skrine, ktoré k uloženiu všetkého potrebného postačujú, najvhodnejším priestorom k ďalšiemu postaveniu skríň je práve spálňa.

Môžete s nimi vyplniť potrebné hluché miesta ako sú rohy, kam nič iné nedokážete umiestniť. Tu sú dostať napríklad rohové skrine. Alebo ďalšie steny, kam možno umiestniť klasické aj originálne skriňové kúsky. Veľkú pozornosť venujte typu otvárania dverí skríň. Otočné dvere zaberú vždy viac miesta, než napríklad posunovacie. Tiež vždy myslite na štýl, prevedenie, farebnosť, dekor aj materiály postelí, nočných stolíkov, políc a ďalšieho zariadenia a vybavenia tak, aby s ním skrine štýlovo aj farebne ladili.

Komoda sa nestratí

Do spálne, ak je dostatočne veľká môžu patriť aj komody. Sú to de facto menšie sestry skríň. Najviac sa tu uplatnia modely so širokými výsuvnými zásuvkami. Tie dobre, prehľadne a účelne schovajú posteľnú a spodnú bielizeň. A vystaviť na ne môžete dekorácie v podobe úlovkov z ciest, darčekov od najbližších, alebo obľúbené a zberateľské kúsky.

A čo tak malý toaletný kútik? Aj to je možné do spálne umiestniť a opäť majte na pamäti to, aby všetko ladilo so zvyškom zariadenia. Potom už zostáva len doladiť všetko textíliami – záclony, závesy, prikrývka na posteľ, vankúšiky, koberčeky a predložky. Vyvarujte sa ale do spálne umiestneniu pracovného stola s počítačom, televíziou a ďalšej techniky, tie kvalitnému spánku svojim svetlom a rušením pokojnej oázy spálne veľmi neprospievajú a mnohé navyše produkujú elektromagnetic­ký smog.

Zdroj foto: Sconto

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS