10/12
Farba roku 2020: Classic Blue

Farba roku 2020: Classic Blue

10. prosince 2019 v 07.45 , Bytové doplnky , Bytový textil , Design , Riad , Sklo

Sponzorované odkazy

Tak je to tu! Farba roku 2020 je vyhlásená. Stala sa ňou klasická modrá, teda príjemná chladivá farba, ktorú snáď miluje každý.

Ako každý rok aj tento rok americká korporácia Pantone Inc. so sídlom v Carlstadt v New Jersey, vyhlásila farbu pre blížiaci sa rok s číslovkou 2020. Pantone takto každoročne vyhlasuje farbu roka. Dvakrát do roka korporácia usporadúva tajnú schôdzku predstaviteľov rôznych farebných štandardov. Po dvoch dňoch prezentácií a diskusií vyberie farbu, ktorá reprezentuje daný rok. Farbou pre rok 2020 sa stala Classic blue.

Pantone Matching System

Systém farieb – Pantone Matching System (PMS), teda patentovaný farebný priestor je každoročne s vyhlásenou farbou pre daný rok využívaný v rade odborov – tlače a DTP, u výrobcov farieb, vlákien a textílií, plastov, nábytku, technológií, elektroniky, automotive a mnohých ďalších rôznych priemyselných odvetviach, vrátane módy, bytového textilu a priemyselného dizajnu, ako aj balenia produktov a grafického dizajnu.

Farbou roka 2020 je Classic BlueFarbou roka 2020 je Classic Blue

Pantone farba 19–4052 Classic Blue

Tento krásny modrý odtieň je synonymom pokoja, sebavedomia, spojitosti a zdôrazňuje ľudskú túžbu po spoľahlivom a stabilnom základe, na ktorom sa dá stavať, keď prekročíme prah do novej éry. Do roku 2020. Nadčasový a trvalý modrý odtieň, Pantone 19–4052 Classic Blue je farba elegantná svojou jednoduchosťou. Upokojujúca farba, ktorá evokuje oblohu za súmraku, pričom nám upokojuje nielen telo, ale aj emócie a myseľ.

Classic Blue je farba pokojná, stabilná, pevná a ponúkajúca útočisko, nabádajúca k sústredenosti a odolnosti v myslení aj charaktere. Je dôveryhodná, klasicky istá a neagresívna, teda jemná a akosi uvoľňujúca. Takto ju možno zakomponovať ako do módy, tak do interiéru, dizajnu, starostlivosti o krásu, vlasy a nechty, rovnako ako do ďalších odvetví.

Nástroje pre dizajnérov

Viac ako 10 miliónov návrhárov a výrobcov po celom svete sa spolieha na produkty a služby Pantone, ktoré pomáhajú definovať, komunikovať a ovládať farby od inšpirácie po realizáciu – využívaním pokročilej technológie X-Rite na dosiahnutie konzistencie farieb v rôznych materiáloch a prevedeniach pre grafiku, módu a produktový dizajn. Štandardy Pantone obsahujú digitálnu a fyzickú špecifikáciu farieb a nástroje pracovného postupu.

Klasická modrá v dizajne a bytových doplnkoch

Pantone 19–4052 Classic Blue sa stáva v interiéri prvkom obľúbeného domova, kde ponúka ochranu a istotu. Vytvára stabilný základ, na ktorom sa dá dobre stavať, vnáša do interiérov kreatívnu dôveru, transformuje priestor prostredníctvom jedinečných farebných kombinácií a tónov. Farba je ľahko použiteľná v mnohých rôznych materiáloch, textúrach a povrchových úpravách. Je to jednoducho spoľahlivá modrá, ktorá vás môže inšpirovať v mnohých rôznych smeroch, vyjadrovať tradíciu a eleganciu a tiež neočakávanú smelosť.

Classic Blue v grafickom dizajne, obrazoch a povrchu

Pretože farba sa vzťahuje k oblohe za súmraku, niečo, čo vidíme každý deň, udržuje vnímanie spoľahlivosti a stálosti. Je to teda farba, na ktorú vizuálne reagujeme ako na dôveryhodnú a stáva sa ideálnym odtieňom pre mnoho aplikácií v nástenných dekoráciách, obrazoch a povrchoch (koberce, textílie, závesy atď.).

Ako používať farbu Pantone roku 2020?

Existuje vždy tzv. Pantone connect, ktorý obsahuje päť jedinečných farebných paliet predstavujúcich Pantone 19–4052 Classic Blue v kombinácii s ďalšími farbami a odtieňmi. Máte tak ťahák ako a s čím farbu roka v interiéri, na dekoráciách, textíliách najlepšie kombinovať.

Prvá paleta: PremietaniePrvá paleta: Premietanie

Prvá paleta: Premietanie

Zamyslený a meditatívne farebný koncept s Classic Blue, obklopený paletou chladných blues a radom teplých a upokojujúcich odtieňov. Navodzuje mierne upokojujúci účinok a pocit pokoja.

Druhá paleta: SnorkelDruhá paleta: Snorkel

Druhá paleta: Snorkel

Očarujúci príbeh farieb s Classic Blue, evokujúci blažený tropický raj. Idylická kombinácia s klasickou čiernou a bielou, ktorá tak vytvára dramatický kontrast s hĺbkou a silou Classic Blue. Poskytuje základ pre ukotvenie.

Tretia paleta: Púštny súmrakTretia paleta: Púštny súmrak

Tretia paleta: Púštny súmrak

Ako nekonečný čas večernej oblohy vytvára neobmedzená Classic Blue elegantné pozadie pre trblietavé zoskupenie sofistikovaných odtieňov namaľovaných po oblohe a pridáva osvetľovaciu iskru k púštnemu súmraku.

Štvrtá paleta: Exotické chuteŠtvrtá paleta: Exotické chute

Štvrtá paleta: Exotické chute

Úžasná a dobrodružná potpourri zmes chutí a farieb odrážajúcich prírodné korenie, pikantérie a modré jedlá. Potraviny v modrej farbe podobnej Classic Blue sú bohaté na antokyány a ich vzťah k zdraviu a starostlivosť o seba pomáha budovať pevný základ, ktorý slúži ako forma ochrany dobrého zdravia.

Piata paleta: NetradičnáPiata paleta: Netradičná

Piata paleta: Netradičná

Nič nehovorí netradične lepšie ako nezvyčajná a nečakaná paleta farieb. Pri kormidle stojí Classic Blue, teda základný odtieň, ktorý pripravuje pôdu pre jedinečné kombinácie a zábavné farebné zmesi, ako aj ďalšie poburujúce a prekvapivo trblietajúce sa módne vyhlásenie.

Zdroj foto: Pantone.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS