23/4
Prevenciou proti koronavírusu je nielen čistá domácnosť

Prevenciou proti koronavírusu je nielen čistá domácnosť

23. dubna 2020 v 05.00 , Bytové doplnky , Bytový textil , Design

Sponzorované odkazy

Tohtoročné jarné upratovanie nie je len tak hocijaké. Vzhľadom k vládnym opatreniam proti šíreniu koronavírusu si naň vyčleňujeme oveľa viac času ako inokedy. Namiesto jednoduchého hektického upratovania sa ale radšej zamerajte aj na oživenie a zútulnenie vášho interiéru rôznymi dekoráciami. Bude to väčšia zábava a radosť po vykonanej práci „upratovačky aj dizajnéra v jednom“ bude stáť za to.

Je to tak už teraz. V domácnostiach sa upratuje viac, starostlivejšie a s dôrazom na hygienu. Vďaka uvoľnením opatreniam možno už všeličo do domácnosti zakúpiť nielen online, ale aj priamo v markete. A tak aj keď prvotne zvýšený záujem o doplnky do domácnosti zaregistrovali online obchody, teraz je to už inak. Zvyšujú sa tržby aj kamenným obchodom.

Tradičná sezónna záležitosť

Jarné upratovanie je pre nás podobne tradičnou sezónnou záležitosťou rovnako ako upratovanie predvianočné. A podľa vlaňajšieho prieskumu agentúry Nielsen Admosphere sa do neho púšťajú dnes nielen ženy samé, ale zapájajú celú rodinu, čo je určite správne.

A oproti zimnému predvianočnému upratovaniu to jarné mnohí z nás spájajú s akousi očistou a „vpustením“ jari do svojich domovov, ktoré po zime potrebujú oživiť a osviežiť. Tento rok sa k tomuto „detoxu“ pridáva tiež zdravotný aspekt – s dôkladnejším upratovaním neodmysliteľne prepojeným s dezinfekciou vybraných plôch.

Obrana proti koronavírusu

Hoci sa obávaný vírus podľa odborníkov lepšie šíri z osoby na osobu než kontaktom osoby s rizikovým povrchom, je odporúčané aspoň raz denne miesta a predmety, ktorých sa dotýkate, očistiť a vydezinfikovať.

"Platí to napríklad pre kľučky, dosky stolov, stoličky, kuchynské linky, vypínače osvetlenia, rôzne diaľkové ovládače, vodovodné kohútiky a ďalšie. Najprv tieto miesta a predmety dôkladne utrite utierkami z mikrovlákna a následne aplikujte vybranú dezinfekciu, "radí Peter Wagner z e-shopu Astoreo, ktorý sa špecializuje na rad moderných doplnkov do domácnosti, a to vrátane upratovacích pomôcok.

S upratovaním sa pohrajte

Dezinfekciu pritom stačí vykonať raz denne a viackrát len v prípade, že k vám domov zavítal niekto „zvonku“. Namiesto toho, aby ste sa do úmoru snažili o úplne sterilný domov, sa tak radšej pustite aj do tradičných súčastí jarného upratovania. Využite toho, že tento rok vám kvôli vládnym opatreniam proti pandémii na upratovanie pravdepodobne pripadne viac času, a upratujte bez náhlenia aj stresu.

"Pohrajte sa dôkladnejšie napríklad s oknami. Po pomerne daždivej zime iste vašu starostlivosť ocenia a vy na oplátku budete ťažiť z toho, ako k vám cez čisté okná prúdi jarné slniečko. Na pomoc si vezmite kvalitný čistič okien, ideálne akumulátorový, s ktorým prácu zvládnete raz dva. Okrem okien ho využijete aj na zrkadlá, sklenené plochy nábytku, plochy sklenených stolov, či hladké stenové obklady, "odporúča Petr Wagner.

V rámci upratovania sa zamerajte aj na „odľahčenie“ svojho domova. Prejdite zásuvky a skrine a vytrieďte nepotrebné veci. Uloženie tých potrebných potom pomôže zútulniť úložné boxy v modernom dizajne, ktoré nielenže lepšie ochránia uložené predmety pred prachom či nečistotami, ale navyše skrini či regálu to veľmi pristane. Navyše sú praktické – môžete ich skladať na seba, opatriť ceduľkami s popisom a v prípade, že ich práve nevyužijete, ľahko ich rozložíte.

Oživte domácnosť novými doplnkami

Okrem samotného upratovania váš domov ocení tiež zútulnenie nejakým novým kúskom. "Že ľudia myslia aj na tento aspekt jarného upratovania, dokazuje zvýšený záujem o segment doplnkov do domácnosti. Práve pri tomto segmente registruje náš e-shop nárast predajov, "hovorí Petr Wagner. Vyberte si napríklad peknú jarnú dekoráciu, kuchynský stôl ozdobte obrusom so sviežim vzorom, zaveste si na okná nové záclony.

Do spálne si potom môžete zaobstarať pekné obliečky napríklad s jarným kvetinovým vzorom. Práve lôžkoviny ale nezabúdajte meniť pravidelne. "Obliečky sú s ohľadom na zdravie pomerne rizikovým domácim artiklom, pretože sa v ňom ľahko uchytávajú rôzne vírusy, alergény, roztoče a baktérie. Podľa odborných štúdií ľudia do svojej obliečky ročne vypotia viac ako dve desiatky litrov potu a toto vlhké prostredie je najmä pre baktérie úplným rajom. Správna starostlivosť o lôžkoviny tak pozostáva z pravidelnej a častej výmeny a pranie na viac ako 70 stupňov, "upozorňuje Petr Wagner.

A pokračuje s tým, že vzhľadom na zdravie tiež apeluje na to, aby ľudia nebrali do postele domácich miláčikov. "Chránite tak nielen seba, ale samozrejme aj svojich zvieracích kamarátov, na ktorých môžu vírusy a baktérie pôsobiť rovnako ako na vás. Miesto svojej postele im ponúknite kvalitný textilný pelech, uvidíte, že si ho rýchlo obľúbia, "dodáva.

Tipy pre čistý a pekný domov

Akumulátorový čistič okienAkumulátorový čistič okien

Akumulátorový čistič okien

Ideálny pomocník z kvalitného a odolného plastu. Skvelý pre rýchle a jednoduché čistenie hladkých povrchov. Doba prevádzky pri plnom nabití je 20 minút, doba nabíjania je 4 hodiny. Hmotnosť vrátane batérie len 770 gramov. Kúpite na Astoreo.cz za 48 €.

Úložné boxy s vekomÚložné boxy s vekom

Úložný box s vekom

Pozdvihnite svoje úložné priestory na vyššiu úroveň vďaka elegantným úložným boxom. Kvalitné prevedenie z PU peny s polyesterovým krytom vo farbách hnedej, sivej a béžovej. Rozmery 27 × 28 × 30 centimetrov, v zloženom stave výška len 3 centimetre. Kúpite na Astoreo.cz za 10 € za kus.

Obliečky Vintage RoseObliečky Vintage Rose

Obliečky Vintage Rose

Bavlnené posteľné obliečky v krásnom a originálnom dizajne špeciálne navrhnutom v ČR. Osviežte svoju spálňu nežnými kvetmi a spite doslova ako v bavlnke. Súprava obsahuje 1 obliečku na vankúš 70 × 90 centimetrov a 1 obliečku na prikrývku 140 × 200 centimetrov. Kúpite na Astoreo.cz za 20 €.

  • Ďakujeme za rady a tipy pánovi Petru Wagnerovi z e-shopu Astoreo.cz
  • Zdroj foto: Astoreo.cz; Pixabay.com
  • Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS